Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 712365

Preferencije potrošača i zastupljenost voćnih vina u ugostiteljskoj ponudi na zagrebačkom području


Karlić, Tea; Hadelan, Lari; Mesić, Željka
Preferencije potrošača i zastupljenost voćnih vina u ugostiteljskoj ponudi na zagrebačkom području // Agronomski glasnik, 75 (2013), 5-6; 279-294 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 712365 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Preferencije potrošača i zastupljenost voćnih vina u ugostiteljskoj ponudi na zagrebačkom području
(Consumer preferences and restaurants offer of fruit wines in Zagreb area)

Autori
Karlić, Tea ; Hadelan, Lari ; Mesić, Željka

Izvornik
Agronomski glasnik (0002-1954) 75 (2013), 5-6; 279-294

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
voćno vino ; tržište ; preferencije ; potrošač
(fruit wine ; market offer ; preference ; consumer)

Sažetak
Unatoč činjenici da je industrija voćnih vina prema ukupnoj proizvodnji i potrošnji znatno manja od industrije vina od grožđa ili piva, značajno raste zanimanje potrošača za njihovu konzumaciju. Proizvodnja voćnih vina u Hrvatskoj nije dostigla komercijalnu razinu, te su ona slabo zastupljena na tržištu premda postoje dobri uvjeti za njihovu proizvodnju. U radu se analizira upoznatost potrošača s voćnim vinima, njihovi stavovi i preferencije, te zastupljenost voćnih vina u ugostiteljskim objektima na širem zagrebačkom području. Anketnim istraživanjem provedenim na pedeset slučajno odabranih ispitanika dobiveni su podaci o stavovima i preferencijama potrošača, dok su anketnim istraživanjem u trideset i jednom ugostiteljskom objektu u gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji dobiveni podaci o zastupljenosti voćnih vina u ugostiteljskim objektima. Rezultati istraživanja pokazuju da postoji interes potrošača za ovom vrstom pića, ali da je zastupljenost voćnih vina u ugostiteljskim objektima vrlo mala tako da svega dva od trideset i jednog anketiranog ugostiteljskog objekta u svojoj ponudi imaju i voćna vina Potrošači voćnih vine najčešće su žene u dobi između 30 i 40 godina. Najčešće konzumirano voćno vino kod više od 70% potrošača je vino od kupina. Iako većina potrošača voćnih vina konzumira voćna vina rjeđe od jedanput mjesečno, čak 86% svih ispitanika izjasnilo se da bi rado kušali nove vrste koje do sada nisu konzumirali. Želja potrošača da saznaju više o voćnim vinima, kao i da kušaju različite okuse dobar je pokazatelj ugostiteljima, ali i proizvođačima da voćna vina imaju značajan tržišni potencijal koji nije prepoznat i iskorišten.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija, Ekonomija

Napomena
Rad je nastao na temelju diplomskog rada Tee
Karlić: „Višekriterijskim metodama do odluke o
proizvodnji voćnih vina“, obranjenog dana 11.
siječnja 2012. godine na Sveučilištu u Zagrebu,
Agronomski fakultet. Voditelj: Lari Hadelan.



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Lari Hadelan (autor)

Avatar Url Željka Mesić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Karlić, Tea; Hadelan, Lari; Mesić, Željka
Preferencije potrošača i zastupljenost voćnih vina u ugostiteljskoj ponudi na zagrebačkom području // Agronomski glasnik, 75 (2013), 5-6; 279-294 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Karlić, T., Hadelan, L. & Mesić, Ž. (2013) Preferencije potrošača i zastupljenost voćnih vina u ugostiteljskoj ponudi na zagrebačkom području. Agronomski glasnik, 75 (5-6), 279-294.
@article{article, author = {Karli\'{c}, Tea and Hadelan, Lari and Mesi\'{c}, \v{Z}eljka}, year = {2013}, pages = {279-294}, keywords = {vo\'{c}no vino, tr\v{z}i\v{s}te, preferencije, potro\v{s}a\v{c}}, journal = {Agronomski glasnik}, volume = {75}, number = {5-6}, issn = {0002-1954}, title = {Preferencije potro\v{s}a\v{c}a i zastupljenost vo\'{c}nih vina u ugostiteljskoj ponudi na zagreba\v{c}kom podru\v{c}ju}, keyword = {vo\'{c}no vino, tr\v{z}i\v{s}te, preferencije, potro\v{s}a\v{c}} }
@article{article, author = {Karli\'{c}, Tea and Hadelan, Lari and Mesi\'{c}, \v{Z}eljka}, year = {2013}, pages = {279-294}, keywords = {fruit wine, market offer, preference, consumer}, journal = {Agronomski glasnik}, volume = {75}, number = {5-6}, issn = {0002-1954}, title = {Consumer preferences and restaurants offer of fruit wines in Zagreb area}, keyword = {fruit wine, market offer, preference, consumer} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • AGRICOLA
  • BIOSIS Previews (Biological Abstracts)
  • CAB Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font