Pregled bibliografske jedinice broj: 711303
Utjecaj inokulanta na puferni kapacitet silaže različitih hibrida kukuruza prilikom siliranja
Utjecaj inokulanta na puferni kapacitet silaže različitih hibrida kukuruza prilikom siliranja, 2014., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 711303 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj inokulanta na puferni kapacitet silaže različitih hibrida kukuruza prilikom siliranja
(Effect of inoculant addition on corn silage buffering capacity during ensiling process)
Autori
Pasariček, Tomislav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
17.07
Godina
2014
Stranica
32
Mentor
Kljak, Kristina
Ključne riječi
silaža kukuruza; hibrid; inokulant; puferni kapacitet; produkti fermentacije
(corn silage; hybrid; inoculant; buffering capacity; fermentation products)
Sažetak
Siliranje je način konzerviranja biljaka i njihovih nusproizvoda vlažnim putem, a postiže se fermentacijom pomoću mikroorganizama bez prisutnosti kisika. Međutim, proces fermentacije zavisi od brojnih faktora koji ne mogu uvijek biti osigurani u optimalnim granicama. Jedan od sigurnih faktora je hibrid koji je u dosadašnjim istraživanjima zanemaren. Cilj ovog istraživanja je bio utvrditi utjecaj hibrida kukuruza i dodatka komercijalnog inokulanta na puferni kapacitet, sadržaj vodotopivih šećera i mliječne kiseline, te pH silaža tijekom procesa siliranja kukuruza. Svježa masa tri hibrida kukuruza (Bc 418b, Bc 678 i Bc exp6) silirana je 60 dana sa i bez dodatka inokulanta, a promatrani parametri određeni su u uzrocima prikupljenim tijekom siliranja (1., 21. i 60. dan). Hibrid je imao značajan utjecaj na pH vrijednost i puferni kapacitet silaža, dok je dodatak inokulanta značajno djelovao na sadržaj mliječne kiseline i pH vrijednost. Sadržaj mliječne kiseline bio je viši (31, 45-33, 28 vs. 24, 99-26, 38 g/kg ST), dok je pH vrijednost bila niža (3, 93-3, 88 vs. 4, 11-4, 09) u silažama s dodatkom inokulanta naspram silažama bez dodatka inokulanta. Tijekom vremena siliranja utvrđen je rast sadržaja mliječne kiseline (3, 43, 28, 22 i 29, 83 g/kg ST) i pufernog kapaciteta (11, 49, 28, 10 i 30, 44 mekv. NaOH/100 g ST), te pad pH vrijednosti (5, 28, 4, 02 i 3, 99) i sadržaja vodotopivih šećera (69, 48, 11, 55 i 7, 02 g/kg ST). Zaključno, kvalitetna silaža ne ovisi samo o dodatku inokulanta, već i o izboru hibrida kukuruza.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1780496-0368 - Hranidbena, antioksidativna i prebiotička svojstva kukuruza za domaće životinje (Grbeša, Darko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Kristina Kljak
(mentor)