Pregled bibliografske jedinice broj: 711259
Ocjena senzornih karakteristika vina Malvazije istarske (Vitis vinifera L.)
Ocjena senzornih karakteristika vina Malvazije istarske (Vitis vinifera L.) // Zbornik Veleučilišta u Rijeci, 1 (2013), 335-350 (domaća recenzija, članak, stručni)
CROSBI ID: 711259 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ocjena senzornih karakteristika vina Malvazije istarske (Vitis vinifera L.)
(Sensory characteristics evaluation of Malvazija istarska wine (Vitis vinifera L.))
Autori
Staver, Mario ; Damijanić, Kristijan ; Jerman, Tina
Izvornik
Zbornik Veleučilišta u Rijeci (1848-1299) 1
(2013);
335-350
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
tip tla ; Brtonigla ; vino ; senzorne karakteristike ; Malvazija istarska
(soil type ; Brtonigla ; wine ; sensory characteristics ; Malvazija istarska)
Sažetak
Tijekom ovog istraživanja, u berbi 2011. godine, praćen je utjecaj pedoklimatskih karakteristika različitih lokaliteta u komercijalnim vinogradima općine Brtonigla, vinogorja Zapadna Istra, odnosno različitih tipova tala (crveno, crno, sivo i bijelo) na senzorne karakteristike vina Malvazije istarske (Vitis vinifera L.). Radi praćenja razvoja senzornih karakteristika vina provedena je odvojena vinifikacija u bačvama volumena 130 L, u studentskom podrumu Poljoprivrednog odjela u Poreču, koristeći isti protokol vinifikacije. Za određivanje parametara uzeti su uzorci mošta u fazi taloženja i uzorci vina po završetku alkoholne fermentacije. Kemijske analize rađene su prema analitičkim metodama O.I.V.-a. Senzorno ocjenjivanje, vina Malvazije istarske, provedeno je u dva navrata, u prosincu 2011. i u svibnju 2012. godine kroz opisno ocjenjivanje aromatskih karakteristika vina, ocjenjivanje metodom redoslijeda, te bodovno ocjenjivanje vina OIV metodom 100 bodova. Prema dobivenim rezultatima u I. senzornom ocjenjivanju aromatskog profila vina u svim varijantama najviše su bile zastupljene cvjetno-voćne note aroma vina dok u II. dolaze do izražaja biljne note i note aromatičnog bilja. Iz rezultata senzornog ocjenjivanja intenziteta i tipičnosti arome, u I. ocjenjivanju najintenzivniju aromu iskazala je varijanta crno tlo, a u II. crveno tlo. Što se tiče tipičnosti arome u I. senzornom ocjenjivanju kao najtipičniji uzorci ocijenjeni su uzorci sa crvenog i bijelog tla dok je u II. kao najjtipičnija Malvazija istarska izdvojena varijanta sa crvenog tla. Iz navedenih rezultata možemo zaključiti da se, u agroekološkim uvjetima berbe 2011. godine, izdvojila varijanta sa crvenog tla, u kojoj su dominirale aromatske karakteristike, koje su degustatori prepoznali i ocijenili kao „tipična Malvazija istarska“.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)