Pregled bibliografske jedinice broj: 7098
Sastav masnih kiselina u fosfolipidima nekih riba Kvarnerskog zaljeva
Sastav masnih kiselina u fosfolipidima nekih riba Kvarnerskog zaljeva, 1998. (ostalo).
CROSBI ID: 7098 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sastav masnih kiselina u fosfolipidima nekih riba Kvarnerskog zaljeva
(Fatty acid composition of phospholipids of some fish species from the Kvarner Bay)
Autori
Bešlić, Jasminka
Izvornik
Medicinski fakultet Rijeka
Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, ostalo
Godina
1998
Ključne riječi
morske ribe; fosfolipidi; masne kiseline
(sea fish; phospholipids; fatty acids)
Sažetak
Riblje je meso, s prhrambeno-zdravstvenog gledišta, kompletna namirnica. Obzirom na to da u lipidima ribe prevladavaju mono- i poli-nezasićene masne kiseline, među kojima i esencijalne masne kiseline, prehrana čovjeka ribom može spriječiti razvoj niza kardiovaskularnih bolesti. U ovom radu analizirano je pet vrsta riba Kvarnerskog zaljeva. Određivan je sadržaj ukupnih lipida, sastav i raspodjela masnih kiselina u fosfolipidnim frakcijama mesa ribe te utjecaj lokacije na navedene parametre. Ekstrakcija ukupnih lipida vršena je metodom po Folchu i sur. Dominantna frakcija polarnih lipida u svim uzorcima mesa riba bila je fosfatidilkolin, a pored nje, identificirane su i frakcije : fosfatidilinozitol, fosfatidilserin i fosfatidiletanolamion, koje su međusobno razdvojene preparativnom tankoslojnom kromatografijom. Po metanolizi metilni esteri masnih kiselina pojedinih frakcija analizirani su plinskom kromatografijom. Prema sadržaju ukupnih lipida sve vrste riba pripadaju grupi mršavih riba (<8%).Prosječno u svim uzorcima, najzastupljenije masne kiseline bile su : 18:1, 20:4, 16:0, 16:1, 18:0, 24:1, 18:2, 20:3. Uzorci riba ulovljenih na Krku (područje van neposrednog utjecaja onečišćenja) sadržavaju već u količinu nezasićenih masnih kiselina u odnosu na uzorke riba iz Bakarskog zaljeva (područje pod neposrednim utjecajem onečišćenja) .
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija