Pregled bibliografske jedinice broj: 708347
Fluktuacije cijena svinjskog mesa u Republici Hrvatskoj i Europskoj uniji
Fluktuacije cijena svinjskog mesa u Republici Hrvatskoj i Europskoj uniji // 3. zbornik sažetaka znanstveno stručnog skupa Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane / Kralik, Gordana (ur.).
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013. str. 61-62 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 708347 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fluktuacije cijena svinjskog mesa u Republici
Hrvatskoj i Europskoj uniji
(Fluctuation in pig meat prices in the Republic of
Croatia and the European Union)
Autori
Zelić, Ana ; Kralik, Igor ; Kralik, Zlata
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
3. zbornik sažetaka znanstveno stručnog skupa Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane
/ Kralik, Gordana - Osijek : Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013, 61-62
ISBN
978-953-7871-18-5
Skup
3. znanstveno stručni skup Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 13.12.2013
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
fluktuacija ; svinjsko meso ; cijena ; klasa
(fluctuation ; pig meat ; price ; class)
Sažetak
Prema podacima Tržišnog informacijskog sustava u poljoprivredi, predmet trženja živih svinja na stočnim sajmovima u Republici Hrvatskoj su odojci (25 do 35 kg), svinje (80 do 120 kg) i krmače za klanje. Cijene krmača za klanje na početku godine imaju tendenciju pada, dok se kretanje kroz godinu razlikuje od godine do godine. Na tržištu odojaka uočene su određene zakonitosti kretanja cijena kroz godinu, gdje su cijene najveće u kasnom zimskom i proljetnom razdoblju, tijekom ljeta padaju, a ponovni rast dostižu u zadnjim tjednima u godini. Raspon prosječnih godišnjih cijena svinja tjelesne mase od 80 do 120 kg kroz razdoblje od 2007. do 2013. godine iznosio je od 9 do 12 kn/kg. Na tržištu svinjskog mesa, u mesnicama i mesnoj industriji predmet trženja čine svinjska polovica, svinjski but, svinjska vratina i kare. Cijene u mesnicama veće su od cijena u mesnoj industriji za sve kategorije svinjskog mesa. Prosječne cijene odojaka u EU u petogodišnjem prosjeku (2005.-2009.) kreću se u rasponu od 35 do 40 eura po komadu. Usporedbom cijena u RH i prosječnih cijena u EU uočava se mala razlika u cijenama, a cijene odojaka veće su u RH. Cijene svinjskog mesa u trupu klase E najniže su u zimskom razdoblju, dok su najviše tijekom ljeta i početkom jeseni. Usporedbom cijena svinjskih trupova klase E u RH i u EU za 2013. godinu uočen je da su cijene u RH za ovu kategoriju bile veće od prosječnih cijena u EU.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
079-0790566-0567 - Specifičnosti rasta svinja i peradi i kakvoća proizvoda (Kralik, Gordana, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek