Pregled bibliografske jedinice broj: 707089
Selektivna katalitička oksidacija glicerola do tartonske kiseline
Selektivna katalitička oksidacija glicerola do tartonske kiseline, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
CROSBI ID: 707089 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Selektivna katalitička oksidacija glicerola do tartonske kiseline
(Selective catalytic oxidation of glycerol to tartronic acid)
Autori
Bužančić, Margarita
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije
Mjesto
Zagreb
Datum
14.07
Godina
2014
Stranica
29
Mentor
Zrnčević, Stanka
Ključne riječi
glicerol ; heterogena kataliza ; katalitička oksidacija ; tartronska kiselina
(glycerol ; heterogeneous catalysis ; catalytic oxidation ; tatronic acid)
Sažetak
Konstantan rast proizvodnje biodizela, te samim time i nastanak većih količina nusproizvoda procesa transesterifikacije tj. glicerola, doveli su do smanjenja njegove tržišne cijene. Glicerol, netoksična, biorazgradiva kemikalija potencijalno se može iskoristiti kao vrlo korisna polazna sirovina. Njegovom selektivnom oksidacijom, uz korištenje blagih reakcijskih uvjeta (T = 303-353 K, p = 1-3 bar) te upotrebom odgovarajućeg katalizatora, moguće je dobiti komercijalno vrlo upotrebljive, skupocjene kemikalije. U ovom radu proučavana je aktivnost i selektivnost Pd/C katalizatora u reakciji katalitičke oksidacije glicerola uz prisutnost kisika kao oksidansa u cilju dobivanja tartronske kiseline. Reakcija je provođena u modificiranom kotlastom Parrovom reaktoru pri konstantnom broju okretaja miješala (800 o min-1), masi katalizatora (0, 5 g dm-3), tlaku kisika (3 bara) te koncentraciji natrijevog hidroksida (0, 1 mol dm-3) dok je temperatura reakcije varirana od 323 K, do 353 K. Početna koncentracija glicerola iznosila je 0, 1 mol dm-3. Karakterizacija katalizatora obuhvaćala je XRD analizu te određivanje specifične površine i volumena pora standardnom BET metodom
Izvorni jezik
Hrvatski