Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 707070

Utjecaj različitih ulja u hrani za nesilice na kvalitetu jaja i sadržaj masnih kiselina u žumanjku jajeta


Kralik, Gordana; Škrtić, Zoran; Kralik-Gajčević, Zlata; Hanžek, Danica
Utjecaj različitih ulja u hrani za nesilice na kvalitetu jaja i sadržaj masnih kiselina u žumanjku jajeta // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 49 (2007), 3; 115-125 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 707070 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj različitih ulja u hrani za nesilice na kvalitetu jaja i sadržaj masnih kiselina u žumanjku jajeta
(Effect of different oils supplemented to laying hens' diets on the quality of eggs and the content of fatty acids in egg yolk)

Autori
Kralik, Gordana ; Škrtić, Zoran ; Kralik-Gajčević, Zlata ; Hanžek, Danica

Izvornik
Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme (0023-4850) 49 (2007), 3; 115-125

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
nesilice; sojino; repičino i riblje ulje; kvaliteta jaja
(laying hens; soybean oil; rapeseed oil; fish oil; egg quality)

Sažetak
Istraživanje je provedeno na 90 nesilica hibrida Hy-Line u dobi od 32 tjedana. Nesilice su podijeljene u tri skupine, hranjene komercijalnom smjesom za nesilice sa 17% sirovih bjelančevina i 11, 60 MJ/kg ME. Istraživanje je trajalo 28 dana. Kontrolna skupina nesilica (K) u smjesi je dobivala 5% sojinog ulja, a pokusne skupine (P1 i P2) hranjene su sa smjesama koje su sadržavale kombinaciju ribljeg i repičinog ulja u različitim udjelima. Smjesa skupine P1 sadržavala je 3, 5% ribljeg ulja i 1, 5% repičinog ulja, dok je P2 skupina u smjesi dobivala 1, 5% ribljeg ulja i 3, 5% repičinog ulja. Tijekom istraživanja, kod nesilica kontrolirana su proizvodna obilježja: tjelesna masa na početku i kraju istraživanja (g), konzumiranje hrane (g) i intenzitet nesivosti (%). Na kraju razdoblja istražena je kvaliteta jaja (n=51 po skupini) 28. dana pokusa (svježe jaje) te 14. dana nakon pohrane jaja na 4°C i to: masa jaja, masa bjelanjka i žumanjka, masa i debljina ljuske, čvrstoća ljuske, indeks oblika, visina bjelanjka, pH bjelanjka, boja žumanjka i HU (Haugh units). Na uzorku od šest žumanjaka po skupini određeni su produkti peroksidacije lipida (TBARS) izraženi u mM . g-1 uzorka. Za određivanje kvalitete jaja korišteni su uređaji: Eggshell Force Gauge Model-II, Egg Multi-Tester EMT-5200, elektronski mikrometar, vaga PB 1502-S, pH metar MP120 i spektrofotometar UV/VIS JENWAY 6305. Sadržaj masnih kiselina u lipidima žumanjka određen je na 5 uzoraka iz svake skupine pomoću Chrompack CP-9000 kromatografa s plameno ionizacijskim detektorom. Udio eikozapentaenske (EPA, C20:5n-3), dokozaheksaenske (DHA, C22:6n-3), -linolenske (LNA, C18:3n-3), PUFA n-3, PUFA n-6 te omjer PUFA n-6 i PUFA n-3, prikazan je u postotku u odnosu na ukupan sadržaj masnih kiselina u mastima žumanjka. Razlike između skupina utvrđene su pomoću t-testa. Za analizu podataka korišten je program Statistica 7.1 (StatSoft, Inc. 1984-2005). Utvrđene su statistički vrlo visoko značajne razlike (P<0, 001) između završne mase nesilica K i P1 skupine odnosno K i P2 skupine. Između završne mase nesilica skupina P1 i P2 nisu utvrđene statistički značajne razlike (P>0, 05). U oba razdoblja ispitivanja kvalitete jaja (svježe jaje i 14 dana čuvano jaje) nisu utvrđene statistički značajne razlike (P>0, 05) u masi jaja, boji žumanjka, visini bjelanjka, indeksu oblika, HU i udjelima bjelanjka, žumanjka i ljuske. Statistički značajne razlike (P<0, 05) u oba ispitivana razdoblja utvrđene su kod čvrstoće i debljine ljuske i vrijednostima pH bjelanjka. Vrijednosti lipidne peroksidacije mjerene u žumanjcima jaja prvog odnosno 14. dana čuvanja jaja na 4°C statistički su vrlo visoko značajne (P<0, 001). Veći sadržaj (P<0, 05) EPA, DHA, LNA odnosno PUFA n-3 kiselina zabilježen je u mastima žumanjaka P1 skupine u odnosu na kontrolnu i P2 skupinu. Sadržaj PUFA n-6 bio je znatno veći (P<0, 05) u žumanjcima kontrolne skupine u odnosu na skupine P1 i P2. Povoljniji omjer PUFA n-6/n-3 utvrđen je u mastima žumanjaka P1 skupine u odnosu na kontrolnu i P2 skupinu (P<0, 05).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
079-0790566-0567 - Specifičnosti rasta svinja i peradi i kakvoća proizvoda (Kralik, Gordana, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Gordana Kralik (autor)

Avatar Url Zlata Kralik (autor)

Avatar Url Zoran Škrtić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kralik, Gordana; Škrtić, Zoran; Kralik-Gajčević, Zlata; Hanžek, Danica
Utjecaj različitih ulja u hrani za nesilice na kvalitetu jaja i sadržaj masnih kiselina u žumanjku jajeta // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 49 (2007), 3; 115-125 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Kralik, G., Škrtić, Z., Kralik-Gajčević, Z. & Hanžek, D. (2007) Utjecaj različitih ulja u hrani za nesilice na kvalitetu jaja i sadržaj masnih kiselina u žumanjku jajeta. Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 49 (3), 115-125.
@article{article, author = {Kralik, Gordana and \v{S}krti\'{c}, Zoran and Kralik-Gaj\v{c}evi\'{c}, Zlata and Han\v{z}ek, Danica}, year = {2007}, pages = {115-125}, keywords = {nesilice, sojino, repi\v{c}ino i riblje ulje, kvaliteta jaja}, journal = {Krmiva : \v{c}asopis o hranidbi \v{z}ivotinja, proizvodnji i tehnologiji krme}, volume = {49}, number = {3}, issn = {0023-4850}, title = {Utjecaj razli\v{c}itih ulja u hrani za nesilice na kvalitetu jaja i sadr\v{z}aj masnih kiselina u \v{z}umanjku jajeta}, keyword = {nesilice, sojino, repi\v{c}ino i riblje ulje, kvaliteta jaja} }
@article{article, author = {Kralik, Gordana and \v{S}krti\'{c}, Zoran and Kralik-Gaj\v{c}evi\'{c}, Zlata and Han\v{z}ek, Danica}, year = {2007}, pages = {115-125}, keywords = {laying hens, soybean oil, rapeseed oil, fish oil, egg quality}, journal = {Krmiva : \v{c}asopis o hranidbi \v{z}ivotinja, proizvodnji i tehnologiji krme}, volume = {49}, number = {3}, issn = {0023-4850}, title = {Effect of different oils supplemented to laying hens' diets on the quality of eggs and the content of fatty acids in egg yolk}, keyword = {laying hens, soybean oil, rapeseed oil, fish oil, egg quality} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font