Pregled bibliografske jedinice broj: 707070
Utjecaj različitih ulja u hrani za nesilice na kvalitetu jaja i sadržaj masnih kiselina u žumanjku jajeta
Utjecaj različitih ulja u hrani za nesilice na kvalitetu jaja i sadržaj masnih kiselina u žumanjku jajeta // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 49 (2007), 3; 115-125 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 707070 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj različitih ulja u hrani za nesilice na kvalitetu jaja i sadržaj masnih kiselina u žumanjku jajeta
(Effect of different oils supplemented to laying hens' diets on the quality of eggs and the content of fatty acids in egg yolk)
Autori
Kralik, Gordana ; Škrtić, Zoran ; Kralik-Gajčević, Zlata ; Hanžek, Danica
Izvornik
Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme (0023-4850) 49
(2007), 3;
115-125
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
nesilice; sojino; repičino i riblje ulje; kvaliteta jaja
(laying hens; soybean oil; rapeseed oil; fish oil; egg quality)
Sažetak
Istraživanje je provedeno na 90 nesilica hibrida Hy-Line u dobi od 32 tjedana. Nesilice su podijeljene u tri skupine, hranjene komercijalnom smjesom za nesilice sa 17% sirovih bjelančevina i 11, 60 MJ/kg ME. Istraživanje je trajalo 28 dana. Kontrolna skupina nesilica (K) u smjesi je dobivala 5% sojinog ulja, a pokusne skupine (P1 i P2) hranjene su sa smjesama koje su sadržavale kombinaciju ribljeg i repičinog ulja u različitim udjelima. Smjesa skupine P1 sadržavala je 3, 5% ribljeg ulja i 1, 5% repičinog ulja, dok je P2 skupina u smjesi dobivala 1, 5% ribljeg ulja i 3, 5% repičinog ulja. Tijekom istraživanja, kod nesilica kontrolirana su proizvodna obilježja: tjelesna masa na početku i kraju istraživanja (g), konzumiranje hrane (g) i intenzitet nesivosti (%). Na kraju razdoblja istražena je kvaliteta jaja (n=51 po skupini) 28. dana pokusa (svježe jaje) te 14. dana nakon pohrane jaja na 4°C i to: masa jaja, masa bjelanjka i žumanjka, masa i debljina ljuske, čvrstoća ljuske, indeks oblika, visina bjelanjka, pH bjelanjka, boja žumanjka i HU (Haugh units). Na uzorku od šest žumanjaka po skupini određeni su produkti peroksidacije lipida (TBARS) izraženi u mM . g-1 uzorka. Za određivanje kvalitete jaja korišteni su uređaji: Eggshell Force Gauge Model-II, Egg Multi-Tester EMT-5200, elektronski mikrometar, vaga PB 1502-S, pH metar MP120 i spektrofotometar UV/VIS JENWAY 6305. Sadržaj masnih kiselina u lipidima žumanjka određen je na 5 uzoraka iz svake skupine pomoću Chrompack CP-9000 kromatografa s plameno ionizacijskim detektorom. Udio eikozapentaenske (EPA, C20:5n-3), dokozaheksaenske (DHA, C22:6n-3), -linolenske (LNA, C18:3n-3), PUFA n-3, PUFA n-6 te omjer PUFA n-6 i PUFA n-3, prikazan je u postotku u odnosu na ukupan sadržaj masnih kiselina u mastima žumanjka. Razlike između skupina utvrđene su pomoću t-testa. Za analizu podataka korišten je program Statistica 7.1 (StatSoft, Inc. 1984-2005). Utvrđene su statistički vrlo visoko značajne razlike (P<0, 001) između završne mase nesilica K i P1 skupine odnosno K i P2 skupine. Između završne mase nesilica skupina P1 i P2 nisu utvrđene statistički značajne razlike (P>0, 05). U oba razdoblja ispitivanja kvalitete jaja (svježe jaje i 14 dana čuvano jaje) nisu utvrđene statistički značajne razlike (P>0, 05) u masi jaja, boji žumanjka, visini bjelanjka, indeksu oblika, HU i udjelima bjelanjka, žumanjka i ljuske. Statistički značajne razlike (P<0, 05) u oba ispitivana razdoblja utvrđene su kod čvrstoće i debljine ljuske i vrijednostima pH bjelanjka. Vrijednosti lipidne peroksidacije mjerene u žumanjcima jaja prvog odnosno 14. dana čuvanja jaja na 4°C statistički su vrlo visoko značajne (P<0, 001). Veći sadržaj (P<0, 05) EPA, DHA, LNA odnosno PUFA n-3 kiselina zabilježen je u mastima žumanjaka P1 skupine u odnosu na kontrolnu i P2 skupinu. Sadržaj PUFA n-6 bio je znatno veći (P<0, 05) u žumanjcima kontrolne skupine u odnosu na skupine P1 i P2. Povoljniji omjer PUFA n-6/n-3 utvrđen je u mastima žumanjaka P1 skupine u odnosu na kontrolnu i P2 skupinu (P<0, 05).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
079-0790566-0567 - Specifičnosti rasta svinja i peradi i kakvoća proizvoda (Kralik, Gordana, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts