Pregled bibliografske jedinice broj: 7069
Sastav masnih kiselina u triacilglicerolima nekih riba Kvarnerskog zaljeva
Sastav masnih kiselina u triacilglicerolima nekih riba Kvarnerskog zaljeva, 1998. (ostalo).
CROSBI ID: 7069 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sastav masnih kiselina u triacilglicerolima nekih riba Kvarnerskog zaljeva
(Fatty acid composition of triacylglycerols of some fish species from thr Kvarner Bay)
Autori
Šulić, Sanda
Izvornik
Medicinski fakultet Rijeka
Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, ostalo
Godina
1998
Ključne riječi
morske ribe; triacilgliceroli; masne kiseline
(sea fish; triacylglycerols; fatty acids)
Sažetak
Lipidi riba su važan prirodni izvor nutritivno i fiziološki važnih nezasićenih masnih kiselina. U ovm radu analizirano je pet vrsta riba Kvarnerskog zaljeva. Određivan je sadržaj vode, ukupnih lipida, sastav i raspodjela masnih kiselina u triacilglicerolima riba te utjecaj lokacije na navedene parametre. Ekstrakcija ukupnih lipida vršena je metodom po Folchu i sur. Dominantna frakcija nepolarnih lipida u svim uzorcima mesa riba bili su triacilgliceroli, koji su odvojeni iz smjese preparativnom tankoslojnom kromatografijom. Po metanolizi metilni esteri masnih kiselina analizirani su plinskom kromatografijom. Prema sadržaju ukupnih lipida sve vrste riba pripadaju grupi mršavih riba (<8%). Najzastupljenije masne kiseline u triacilglicerolnim frakcijama bile su : 16:0, 18:1, 18:0, 20:4, 20:1 i 16:1. U sastavu triacilglicerola uzoraka ulovljenih na Krku (područje van neposrednog utjecaja onečišćenja) prevladavaju nezasićene masne kiseline, dok u sastavu triacilglicerola riba iz Bakarskog tžzaljeva (područje pod neposrednim utjecajem onečišćenja) prevladavaju zasićene masne kiseline.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija
POVEZANOST RADA