Pregled bibliografske jedinice broj: 706181
Odjeljivanje i karakterizacija proteina sirutke
Odjeljivanje i karakterizacija proteina sirutke, 2014., diplomski rad, diplomski, Odjel za biotehnologiju, Rijeka, Hrvatska
CROSBI ID: 706181 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Odjeljivanje i karakterizacija proteina sirutke
(Separation and characterization of whey proteins)
Autori
Andrea Markovinović
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Odjel za biotehnologiju
Mjesto
Rijeka, Hrvatska
Datum
21.07
Godina
2014
Stranica
48
Mentor
Giacometti, Jasminka
Ključne riječi
kravlja sirutka; kozja sirutka; alfa-laktalbumin; beta-laktoglobulin; SDS-PAGE; kromatografija ionskom izmjenom; UPLC analiza
(bovine whey; caprine whey; alpha-lactalbumin; beta-lactoglobulin; SDS-PAGE; ion exchange chromatography; UPLC analysis)
Sažetak
Alfa-laktalbumin i beta-laktoglobulin su većinski proteini sirutke različitih prehrambenih i funkcionalnih svojstava. Izdvojeni i pročišćeni iz sirutke su djelotvorniji i tržišno značajni. Izolacija i pročišćavanje alfa-laktalbumina i beta-laktoglobulina zahtjevan je proces različitih metoda bioseparacije koje se temelje na funkcionalnim svojstvima proteina. Najčešće primijenjene metode odnose se na promjene fizikalno-kemijskih svojstava proteina uslijed taloženja/agregacije, promjene pH sredine, temperature, mogućnosti stvaranja kompleksa i djelovanja organskog otapala. Kromatografske i elektroforetske metode su separacijske i identifikacijske metode, dok je filtracija (mikro- i ultrafiltracija) široko korištena separacijska metoda. Primjenom separacijskih i identifikacijskih metoda odijeljeni su i karakterizirani alfa-laktalbumin i beta-laktoglobulin kravlje i kozje sirutke. Predloženom metodologijom koja se sastojala od preparativne i analitičke kromatografije, elektroforeze (SDS-PAGE) i UV/VIS spektroskopije izdvojeni su identificirani alfa-laktalbumin i beta-laktoglobulin kravlje sirutke visoke čistoće. Uspješnost kromatografske separacije i identifikacije alfa-laktalbumina i beta-laktoglobulina kravlje i kozje sirutke se razlikovala što upućuje na strukturnu varijaciju tih proteina.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Biologija, Farmacija, Biotehnologija
Napomena
Potpora Sveučilišta u Rijeci br. 13.11.1.2.02
POVEZANOST RADA
Projekti:
335-0000000-0221 - Potencijalna primjena kakao polifenola u inhibiciji fibroze jetre (Giacometti, Jasminka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Sveučilište u Rijeci - Odjel za biotehnologiju
Profili:
Jasminka Giacometti
(mentor)