Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 706181

Odjeljivanje i karakterizacija proteina sirutke


Andrea Markovinović
Odjeljivanje i karakterizacija proteina sirutke, 2014., diplomski rad, diplomski, Odjel za biotehnologiju, Rijeka, Hrvatska


CROSBI ID: 706181 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Odjeljivanje i karakterizacija proteina sirutke
(Separation and characterization of whey proteins)

Autori
Andrea Markovinović

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Odjel za biotehnologiju

Mjesto
Rijeka, Hrvatska

Datum
21.07

Godina
2014

Stranica
48

Mentor
Giacometti, Jasminka

Ključne riječi
kravlja sirutka; kozja sirutka; alfa-laktalbumin; beta-laktoglobulin; SDS-PAGE; kromatografija ionskom izmjenom; UPLC analiza
(bovine whey; caprine whey; alpha-lactalbumin; beta-lactoglobulin; SDS-PAGE; ion exchange chromatography; UPLC analysis)

Sažetak
Alfa-laktalbumin i beta-laktoglobulin su većinski proteini sirutke različitih prehrambenih i funkcionalnih svojstava. Izdvojeni i pročišćeni iz sirutke su djelotvorniji i tržišno značajni. Izolacija i pročišćavanje alfa-laktalbumina i beta-laktoglobulina zahtjevan je proces različitih metoda bioseparacije koje se temelje na funkcionalnim svojstvima proteina. Najčešće primijenjene metode odnose se na promjene fizikalno-kemijskih svojstava proteina uslijed taloženja/agregacije, promjene pH sredine, temperature, mogućnosti stvaranja kompleksa i djelovanja organskog otapala. Kromatografske i elektroforetske metode su separacijske i identifikacijske metode, dok je filtracija (mikro- i ultrafiltracija) široko korištena separacijska metoda. Primjenom separacijskih i identifikacijskih metoda odijeljeni su i karakterizirani alfa-laktalbumin i beta-laktoglobulin kravlje i kozje sirutke. Predloženom metodologijom koja se sastojala od preparativne i analitičke kromatografije, elektroforeze (SDS-PAGE) i UV/VIS spektroskopije izdvojeni su identificirani alfa-laktalbumin i beta-laktoglobulin kravlje sirutke visoke čistoće. Uspješnost kromatografske separacije i identifikacije alfa-laktalbumina i beta-laktoglobulina kravlje i kozje sirutke se razlikovala što upućuje na strukturnu varijaciju tih proteina.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Biologija, Farmacija, Biotehnologija

Napomena
Potpora Sveučilišta u Rijeci br. 13.11.1.2.02



POVEZANOST RADA


Projekti:
335-0000000-0221 - Potencijalna primjena kakao polifenola u inhibiciji fibroze jetre (Giacometti, Jasminka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Sveučilište u Rijeci - Odjel za biotehnologiju

Profili:

Avatar Url Jasminka Giacometti (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Andrea Markovinović
Odjeljivanje i karakterizacija proteina sirutke, 2014., diplomski rad, diplomski, Odjel za biotehnologiju, Rijeka, Hrvatska
Andrea Markovinović (2014) 'Odjeljivanje i karakterizacija proteina sirutke', diplomski rad, diplomski, Odjel za biotehnologiju, Rijeka, Hrvatska.
@phdthesis{phdthesis, year = {2014}, pages = {48}, keywords = {kravlja sirutka, kozja sirutka, alfa-laktalbumin, beta-laktoglobulin, SDS-PAGE, kromatografija ionskom izmjenom, UPLC analiza}, title = {Odjeljivanje i karakterizacija proteina sirutke}, keyword = {kravlja sirutka, kozja sirutka, alfa-laktalbumin, beta-laktoglobulin, SDS-PAGE, kromatografija ionskom izmjenom, UPLC analiza}, publisherplace = {Rijeka, Hrvatska} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2014}, pages = {48}, keywords = {bovine whey, caprine whey, alpha-lactalbumin, beta-lactoglobulin, SDS-PAGE, ion exchange chromatography, UPLC analysis}, title = {Separation and characterization of whey proteins}, keyword = {bovine whey, caprine whey, alpha-lactalbumin, beta-lactoglobulin, SDS-PAGE, ion exchange chromatography, UPLC analysis}, publisherplace = {Rijeka, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font