Pregled bibliografske jedinice broj: 705937
Procjena kakvoće prehrane osoba s celijakijom na bezglutenskoj prehrani pomoću Healthy Eating Index-a
Procjena kakvoće prehrane osoba s celijakijom na bezglutenskoj prehrani pomoću Healthy Eating Index-a, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 705937 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Procjena kakvoće prehrane osoba s celijakijom na bezglutenskoj prehrani pomoću Healthy Eating Index-a
(Diet quality assessment of patients with celiac disease which are on gluten free diet determined by Healthy Eating Index)
Autori
Ilić, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
18.07
Godina
2014
Stranica
88
Mentor
Panjkota Krbavčić, Ines
Ključne riječi
celijakija ; kakvoća bezglutenska prehrana ; Healthy Eating Index 2010 ; lipidni profil
(celiac disease ; quality of gluten free diet ; Healthy Eating Index 2010 ; lipid profile)
Sažetak
Celijakija je doživotni autoimuni poremećaj koji se javlja kod genetički predodređenih pojedinaca, a karakterizira ga teško oštećenje sluznice crijeva nastalo uslijed unošenja glutena. Trenutačno, jedini znanstveno dokazani oblik liječenja celijakije je doživotna primjena bezglutenske prehrane. Svrha ovog rada bila je procijeniti kakvoću prehrane osoba oboljelih od celijakije pomoću odabranog indeksa kakvoće prehrane (Healthy Eating Indeks-2010, HEI-2010) te utvrditi povezanost HEI-2010 s lipidnim profilom ispitanika i antropometrijskim karakteristikama. U istraživanju su sudjelovala 53 ispitanika oba spola (64 % kontinentalne i 34% iz mediteranske regije). Kakvoća prehrane ispitanika procijenjena je uz pomoć HEI-2010 indeksa na temelju sedmodnevnog dnevnika prehrane. Prosječan broj bodova postignutih HEI-2010 indeksom ispitanika iz mediteranske regije iznosi 60, a iz kontinentalne 55. Vrijednosti unutar referentnog intervala promatranih lipidnih parametara ima svega 29 % ispitanika iz kontinentalne regije i 18 % ispitanika iz mediteranske regije. Nije dokazana povezanost HEI-2010 indeksa s lipidnim profilom i antropometrijom ispitanika.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb