Pregled bibliografske jedinice broj: 705815
Prehrambene i zdravstvene tvrdnje kod margarina i masnih namaza na hrvatskom tržištu
Prehrambene i zdravstvene tvrdnje kod margarina i masnih namaza na hrvatskom tržištu, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Medicinski fakultet, Rijeka
CROSBI ID: 705815 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prehrambene i zdravstvene tvrdnje kod margarina i masnih namaza na hrvatskom tržištu
(Nutritional and health claims on margarines and fat spreads on Croatian market)
Autori
Bulić, Marko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Medicinski fakultet
Mjesto
Rijeka
Datum
18.07
Godina
2014
Stranica
22
Mentor
Koprivnjak, Olivera
Ključne riječi
prehrambene i zdravstvene tvrdnje; margarini i masni namazi; hrvatsko tržište
(nutritional and health claims; margarines and fat spreads; Croatian market)
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je utvrđivanje usklađenosti prehrambenih i zdravstvenih tvrdnji istaknutih na margarinima i masnim namazima na tržištu Republike Hrvatske s trenutno važećim zakonskim propisima. Prehrambene tvrdnje upućuju na to da hrana ima određena specifična hranjiva svojstva uvjetovana energetskom vrijednošću i/ili prisutnošću hranjivih tvari. Zdravstvene tvrdnje govore o doprinosu nekog sastojka hrane normalnom ili poboljšanom funkcioniranju organizma. Tijekom istraživanja pregledano je 36 deklaracija na margarinima i masnim namazima, prikupljenih u osam trgovačkih centara u Rijeci tijekom veljače 2014. godine. Ukupno se radilo o deset subjekata u poslovanju s hranom koji su ove proizvode stavili na tržište Republike Hrvatske. Proizvodi su bili podrijetlom iz Hrvatske (33% proizvoda) te iz devet drugih europskih zemalja (66% proizvoda). Prehrambene tvrdnje bile su istaknute na 69% pregledanih margarina i masnih namaza, a najčešće su se odnosile na vitamine i smanjeni sadržaj masti. Od ukupnog broja prehrambenih tvrdnji, 35% nije bilo pravilno navedeno zbog izostavljene informacije o razini sadržaja hranjive tvari. Obavezno navođenje hranjive vrijednosti kod isticanja prehrambene tvrdnje zabilježeno je u 96% slučajeva. Zdravstvene tvrdnje bile su istaknute na 17% pregledanih margarina i masnih namaza, a većina se odnosila na omega-3 masne kiseline. Većina zdravstvenih tvrdnji (83%) bila je identična odobrenim zdravstvenim tvrdnjama, dok se manji dio minimalno razlikovao (procijenjeno je da vjerojatno imaju isto značenje za potrošača). Kod 33% zdravstvenih tvrdnji postojale su sve dodatne informacije koje se moraju nalaziti uz zdravstvenu tvrdnju. Općenito se može zaključiti da su većina prehrambenih i manji dio zdravstvenih tvrdnji na margarinima i masnim namazima bile u potpunosti usklađene s trenutno važećim propisima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija