Pregled bibliografske jedinice broj: 705748
Procjena rizičnih čimbenika za obolijevanje od karcinoma debelog crijeva povezanih s prehrambenim i životnm navikama studentske populacije
Procjena rizičnih čimbenika za obolijevanje od karcinoma debelog crijeva povezanih s prehrambenim i životnm navikama studentske populacije, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 705748 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Procjena rizičnih čimbenika za obolijevanje od
karcinoma debelog crijeva povezanih s prehrambenim
i životnm navikama studentske populacije
(Estimation of colorectal cancer risk factors
related to nutritional and lifestyle habits in
student population)
Autori
Ostrognjaj, Tihana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
17.07
Godina
2014
Stranica
56
Mentor
Banjari, Ines
Ključne riječi
karcinom debelog crijeva ; studenti ; rizicni cimbenici ; prehrambene navike ; životne navike
(colorectal carcinoma ; students ; risk factors ; nutritional habits ; lifestyle habits)
Sažetak
Karcinom debelog crijeva jedan je od vodećih zdravstvenih problema u svijetu, a etiologija bolesti je multifaktorijalna i uključuje složenu interakciju između naslijeđa, prehrambenih i životnih navika. Ovo je jedini tip karcinoma za koji je utvđrena izuzetno visoka povezanost s prehranom. Cilj ovog istraživanja bilo je procijeniti rizične čimbenike za obolijevanje od karcinoma debelog crijeva prisutne u populaciji studenata, a koji su u vezi s karakteristikama prehrane i životnim navikama. Rezultati pokazuju prisutnost velikog broja rizičnih čimbenika povezanih s karcinomom debelog crijeva. To su visoka prevalencija povećane tjelesne mase (23, 1 %) i pretilosti (6, 1 %), visoka prevalencija pušenja (30, 0 %), niska razina fizičke aktivnosti (25, 6 % neaktivno, 30, 3 % sezonski), visoka konzumacija alkoholnih pića (20, 6 % tjedno, 1, 4 % dnevno), te pozitivna obiteljska anamneza (47, 5 % s predispozicijom, 12, 1 % s pozitivnom anamnezom na karcinom debelog crijeva). Najznačajniji rizični čimbenici koji su povezani s prehrambenim navikama ispitivane populacije studenata su visok unos mesa i mesnih prerađevina, visok unos soli i drugih začina, te nizak unos ribe te voća i povrća. Kod studenata s pozitivnom obiteljskom anamnezom je utvrđen najveći rizik za karcinom debelog crijeva, a koji je u svezi s prehrambenim i životnim navikama. Istraživanjem je utvrđena značajna prisutnost rizičnih čimbenika za razvoj karcinoma debelog crijeva meu studentima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti, Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita