Pregled bibliografske jedinice broj: 705672
Utjecaj konzumacije bezalkoholnih napitaka na prehrambeni status adolescenata
Utjecaj konzumacije bezalkoholnih napitaka na prehrambeni status adolescenata, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 705672 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj konzumacije bezalkoholnih napitaka na prehrambeni status adolescenata
(The influence of consumption of non-alcoholic beverages on nutritional status of adolescents)
Autori
Bitunjac, Jelena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
14.07
Godina
2014
Stranica
57
Mentor
Panjkota Krbavčić, Ines
Ključne riječi
adolescenti; bezalkoholni napici; dodani šećer; prekomjerna tjelesna masa
(added sugar; adolescents; non-alcoholic beverages; overweight)
Sažetak
Zaslađeni napici su vrlo popularni među adolescentima diljem svijeta, međutim, imaju nisku nutritivnu vrijednost. Cilj rada bio je utvrditi unos bezalkoholnih napitaka te istražiti povezanost konzumacije različitih vrsta napitaka i prehrambenog statusa adolescenata. Istraživanje je uključivalo 159 ispitanika dobi 17.8 ± 0.4 godina iz dviju srednjih škola. Prosječan dnevni energetski unos napicima je 215.5 kcal što čini 9.6% od ukupnog dnevnog energetskog unosa adolescenata. Energetskom unosu najviše doprinose sokovi (medijan=127.2 (95 % IP 124.0 – 185.2) kcal), pri čemu su gazirani napici najveći izvor energije i dodanog šećera. Adolescenti s prekomjernom tjelesnom masom unose više energije ledenim čajem u odnosu na one adekvatne tjelesne mase (p=0.020) dok među ostalim vrstama sokova ne postoji statistički značajna razlika. Učestalost konzumacije bezalkoholnih, a osobito zaslađenih napitaka među adolescentima je visoka, a kako se nalaze u kritičnom razdoblju rasta i razvoja pravilna prehrana igra važnu ulogu u sprječavanju kroničnih bolesti koje se javljaju u odrasloj dobi. Zato je potrebno ove napitke zamijeniti nutritivno vrednijim napicima (prirodni voćni sokovi, mlijeko) i vodom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ines Panjkota-Krbavčić
(mentor)