Pregled bibliografske jedinice broj: 705641
Sinergističko djelovanje meduna i probiotičke bakterije Lactobacillus plantarum na porast bakterije Salmonella enterica serotip Typhimurium
Sinergističko djelovanje meduna i probiotičke bakterije Lactobacillus plantarum na porast bakterije Salmonella enterica serotip Typhimurium, 2014., diplomski rad, diplomski, Medicinski fakultet, Rijeka
CROSBI ID: 705641 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sinergističko djelovanje meduna i probiotičke bakterije Lactobacillus plantarum na porast bakterije Salmonella enterica serotip Typhimurium
(Synergistic effect of honeydew honey and probiotic bacteria Lactobacillus plantarum on Salmonella enterica serotype Typhimurium growth)
Autori
Crnković, Goranka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Medicinski fakultet
Mjesto
Rijeka
Datum
15.07
Godina
2014
Stranica
63
Mentor
Gobin, Ivana
Ključne riječi
medun; sinergističko djelovanje; Lactobacillus plantarum; Salmonella Typhimurium
(honeydew honey; synergistic effect; Lactobacillus plantarum; Salmonella Typhimurium)
Sažetak
Med je namirnica koja posjeduje ljekovita i antimikrobna svojstva. Dokazano je i prebiotičko djelovanje meda na probiotičke bakterije koje kao dio prirodne mikroflore organizma imaju važnu ulogu u očuvanju zdravlja te borbi protiv bolesti i različitih patogenih mikroorganizama. Jedna od najkvalitetnijih, iako još uvijek relativno nepoznatih vrsta meda su meduni. Zbog toga je kroz ovaj rad ispitano antimikrobno, prebiotičko i sinergističko djelovanje meduna i probiotičke bakterije Lactobacillus plantarum. Rezultati su pokazali kako meduni imaju antimikrobno djelovanje protiv bakterijeSalmonella enterica serotip Typhimurium, kako imaju prebiotičko djelovanje na probiotičku bakteriju Lactobacillus plantarum te kako u kombinaciji s L. plantarum sinergistički djeluju kao antimikrobni agens prema patogenoj bakteriji Salmonella enterica serotip Typhimurium. Meduni ne pojačavaju autoagregaciju Lactobacillus plantarum, ali poboljšavaju njegove fermentacijske sposobnosti. Stoga bi se mogli koristiti u liječenju različitih infekcija te u prehrambenoj industriji za sprečavanje kvarenja hrane.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti, Kliničke medicinske znanosti, Biotehnologija