Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 705562

Utjecaj koncentracije selena u smjesama za piliće na prinos i kvalitetu mišićnog tkiva zabataka


Kralik, Zlata; Kralik, Gordana; Škrtić, Zoran
Utjecaj koncentracije selena u smjesama za piliće na prinos i kvalitetu mišićnog tkiva zabataka // Poljoprivreda (Osijek), 20 (2014), 1; 41-47 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 705562 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj koncentracije selena u smjesama za piliće na prinos i kvalitetu mišićnog tkiva zabataka
(Effect of selenium content in chicken diets on the yield and quality of thigh muscular tissue)

Autori
Kralik, Zlata ; Kralik, Gordana ; Škrtić, Zoran

Izvornik
Poljoprivreda (Osijek) (1330-7142) 20 (2014), 1; 41-47

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
pilići ; selen ; kvaliteta mesa ; PUFA
(chicken ; selenium ; meat quality ; PUFA)

Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj koncentracije selena u hrani za piliće na prinos i kvalitetu mišićnoga tkiva zabataka. U istraživanju je korišteno 38 pilića Ross 308 hibrida. Pilići su tovljeni 42 dana. Prva tri tjedna tova svi su pilići konzumirali starter smjesu, a u iduća tri tjedna tova pilići su podijeljeni u dvije skupine. Svaka je skupina dobivala posebno pripremljen finišer. Finišer je sadržao 3% ulja suncokreta i 3% lanenog ulja, a razlika je bila u koncentraciji selena (K=bez dodatka Se, P=dodano 0, 3 mg Se/kg hrane). Pilići K skupine imali su značajno veći udio leđa u trupu, odnosno manji udio prsa u trupu u odnosu na piliće skupine P (P<0, 05). Utvrđen je značajan utjecaj tretmana P na povećanje udjela mišićnoga tkiva i smanjenje udjela kože bataka sa zabatakom u trupu (P<0, 05). Dodatak selena u hranu za piliće utjecao je na povećanje udjela mišićnoga tkiva i smanjenje udjela kože u batacima sa zabatacima (P<0, 05). Dodatak selena u hranu također je značajno utjecao na povećanje udjela proteina, a smanjenje udjela masti u mišićnome tkivu zabataka (P<0, 05). Značajno veći sadržaj selena utvrđen je kod skupine P u odnosu na skupinu K (0, 238 odnosno 0, 126 mg Se/kg mišićnoga tkiva ; P<0, 05). Dodatak selena u hranu za piliće utjecao je na smanjenje ƩSFA, ƩMUFA, ƩSFA/ƩPUFA i Ʃn-6 PUFA/ Ʃn-3 PUFA, odnosno povećanje Ʃn-6 PUFA, Ʃn-3 PUFA, ƩPUFA i ƩSFA/ƩMUFA.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
079-0790566-0567 - Specifičnosti rasta svinja i peradi i kakvoća proizvoda (Kralik, Gordana, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Gordana Kralik (autor)

Avatar Url Zoran Škrtić (autor)

Avatar Url Zlata Kralik (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kralik, Zlata; Kralik, Gordana; Škrtić, Zoran
Utjecaj koncentracije selena u smjesama za piliće na prinos i kvalitetu mišićnog tkiva zabataka // Poljoprivreda (Osijek), 20 (2014), 1; 41-47 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Kralik, Z., Kralik, G. & Škrtić, Z. (2014) Utjecaj koncentracije selena u smjesama za piliće na prinos i kvalitetu mišićnog tkiva zabataka. Poljoprivreda (Osijek), 20 (1), 41-47.
@article{article, author = {Kralik, Zlata and Kralik, Gordana and \v{S}krti\'{c}, Zoran}, year = {2014}, pages = {41-47}, keywords = {pili\'{c}i, selen, kvaliteta mesa, PUFA}, journal = {Poljoprivreda (Osijek)}, volume = {20}, number = {1}, issn = {1330-7142}, title = {Utjecaj koncentracije selena u smjesama za pili\'{c}e na prinos i kvalitetu mi\v{s}i\'{c}nog tkiva zabataka}, keyword = {pili\'{c}i, selen, kvaliteta mesa, PUFA} }
@article{article, author = {Kralik, Zlata and Kralik, Gordana and \v{S}krti\'{c}, Zoran}, year = {2014}, pages = {41-47}, keywords = {chicken, selenium, meat quality, PUFA}, journal = {Poljoprivreda (Osijek)}, volume = {20}, number = {1}, issn = {1330-7142}, title = {Effect of selenium content in chicken diets on the yield and quality of thigh muscular tissue}, keyword = {chicken, selenium, meat quality, PUFA} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Emerging Sources Citation Index (ESCI)
  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • SCOPUS, DOAJ, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font