Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 705272

Osobitosti, tehnologija proizvodnje i kizikalno- kemijskog sastava kobiljeg i magarećeg mlijeka


Jagar, Davor
Osobitosti, tehnologija proizvodnje i kizikalno- kemijskog sastava kobiljeg i magarećeg mlijeka, 2014., diplomski rad, Agronomski Fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 705272 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Osobitosti, tehnologija proizvodnje i kizikalno- kemijskog sastava kobiljeg i magarećeg mlijeka
(Characteristics, technology of production and physico-chemical composition of the mare and donkey milk)

Autori
Jagar, Davor

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Agronomski Fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
14.07

Godina
2014

Stranica
41

Mentor
Ivanković, Ante

Ključne riječi
menadžment plan; mlijeko; kobile; magarice; troškovi; prihodi; tržište
(management plan; milk; mares; donkey; costs; revenues; market)

Sažetak
Cilj rada je izrada menadžment plana proizvodnje mlijeka kopitara kao alternative u iskorištavanju konja i magaraca. Planom se nastojalo iskazati ekonomsku opravdanost proizvodnje mlijeka na obiteljskim gospodarstvima, na stadu od 30 kobila hrvatskog posavca i 50 istarskih magarica. Izračun je izrađen pod pretpostavkom da na obiteljskom gospodarstvu već od ranije postoje gospodarski objekti, te da gospodarstvo želi promijeniti proizvodnju kravljeg mlijeka s kobiljim, odnosno magarećim mlijekom. Planom proizvodnje, predviđeno je da će laktacija kobila trajati prosječno 170 dana i da će se provoditi strojna mužnja, dok za magarice je predviđeno da će laktacija trajati 150 dana i da će se provoditi ručna mužnja. Obzirom da ne postoji organizirani otkup mlijeka kopitara, mlijeko bi se prodavalo svježe ili smrznuto na "kućnom pragu". Ukupne troškove proizvodnje činili su nabava ždrjebnih kobila i magarica, nabava osnovne i skuplje dopunske peletirane hrane, veterinarski troškovi, komunalije, stelja i troškovi dva stalno zaposlena radnika. Kao prihodi gospodarstva navedeni su proizvedeno mlijeko, poticaji po umatičenom grlu, poticaj za ženska grla po ždrjebljenju/pulenju. Izračunom je utvrđeno, da ukupni godišnji prihodi u oba sustava proizvodnje veći od ulaznih troškova (fiksnih i varijabilnih) te da će gospodarstvo ostvarivati financijsku dobit, odnosno da će poslovati profitabilno.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ante Ivanković (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jagar, Davor
Osobitosti, tehnologija proizvodnje i kizikalno- kemijskog sastava kobiljeg i magarećeg mlijeka, 2014., diplomski rad, Agronomski Fakultet, Zagreb
Jagar, D. (2014) 'Osobitosti, tehnologija proizvodnje i kizikalno- kemijskog sastava kobiljeg i magarećeg mlijeka', diplomski rad, Agronomski Fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Jagar, Davor}, year = {2014}, pages = {41}, keywords = {menad\v{z}ment plan, mlijeko, kobile, magarice, tro\v{s}kovi, prihodi, tr\v{z}i\v{s}te}, title = {Osobitosti, tehnologija proizvodnje i kizikalno- kemijskog sastava kobiljeg i magare\'{c}eg mlijeka}, keyword = {menad\v{z}ment plan, mlijeko, kobile, magarice, tro\v{s}kovi, prihodi, tr\v{z}i\v{s}te}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Jagar, Davor}, year = {2014}, pages = {41}, keywords = {management plan, milk, mares, donkey, costs, revenues, market}, title = {Characteristics, technology of production and physico-chemical composition of the mare and donkey milk}, keyword = {management plan, milk, mares, donkey, costs, revenues, market}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font