Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 705074

Očuvanje kakvoće meda tijekom procesiranja i skladištenja


Flanjak, Ivana; Primorac, Ljiljana
Očuvanje kakvoće meda tijekom procesiranja i skladištenja // 3. zbornik sažetaka Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane / Kralik, Gordana (ur.).
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013. str. 57-58 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 705074 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Očuvanje kakvoće meda tijekom procesiranja i skladištenja
(Maintaining honey quality during processing and storage)

Autori
Flanjak, Ivana ; Primorac, Ljiljana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
3. zbornik sažetaka Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane / Kralik, Gordana - Osijek : Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013, 57-58

ISBN
978-953-7871-18-5

Skup
Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 13.12.2013

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
med; kakvoća; procesiranje; skladištenje
(honey; quality; processing; storage)

Sažetak
Med je proizvod koji se vrlo često podvrgava procesiranju s ciljem lakšeg rukovanja i odgađanja/sprječavanja neželjenih promjena. Procesiranje najčešće podrazumijeva zagrijavanje meda pri čemu se kao ograničavajući čimbenici uzimaju temperatura i vrijeme zagrijavanja. Naime, nekontrolirano zagrijavanje može dovesti do degradacije kakvoće meda, a promjene u sastavu intenziviraju se tijekom skladištenja. Cilj ovog istraživanja bio je ispitati utjecaj različitih uvjeta procesiranja na parametre kakvoće(aktivnost dijastaze i udio hidroksimetilfurfurala-HMF) različitih uniflornih vrsta meda te odrediti optimalne uvjete procesiranja kao i vrijeme skladištenja u kojem med zadržava svoja pozitivna svojstva i udovoljava propisima. Rezultati istraživanja pokazali su da procesiranje uzrokuje manju degradaciju kakvoće nego skladištenje, a intenzitet degradacije ovisi o vrsti meda. Osim toga, uočen je kombinirani utjecaj procesiranja i skladištenja na kakvoću meda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ivana Flanjak (autor)

Avatar Url Ljiljana Primorac (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Flanjak, Ivana; Primorac, Ljiljana
Očuvanje kakvoće meda tijekom procesiranja i skladištenja // 3. zbornik sažetaka Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane / Kralik, Gordana (ur.).
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013. str. 57-58 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Flanjak, I. & Primorac, L. (2013) Očuvanje kakvoće meda tijekom procesiranja i skladištenja. U: Kralik, G. (ur.)3. zbornik sažetaka Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane.
@article{article, author = {Flanjak, Ivana and Primorac, Ljiljana}, editor = {Kralik, G.}, year = {2013}, pages = {57-58}, keywords = {med, kakvo\'{c}a, procesiranje, skladi\v{s}tenje}, isbn = {978-953-7871-18-5}, title = {O\v{c}uvanje kakvo\'{c}e meda tijekom procesiranja i skladi\v{s}tenja}, keyword = {med, kakvo\'{c}a, procesiranje, skladi\v{s}tenje}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}te Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@article{article, author = {Flanjak, Ivana and Primorac, Ljiljana}, editor = {Kralik, G.}, year = {2013}, pages = {57-58}, keywords = {honey, quality, processing, storage}, isbn = {978-953-7871-18-5}, title = {Maintaining honey quality during processing and storage}, keyword = {honey, quality, processing, storage}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}te Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font