Pregled bibliografske jedinice broj: 705074
Očuvanje kakvoće meda tijekom procesiranja i skladištenja
Očuvanje kakvoće meda tijekom procesiranja i skladištenja // 3. zbornik sažetaka Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane / Kralik, Gordana (ur.).
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013. str. 57-58 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 705074 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Očuvanje kakvoće meda tijekom procesiranja i skladištenja
(Maintaining honey quality during processing and storage)
Autori
Flanjak, Ivana ; Primorac, Ljiljana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
3. zbornik sažetaka Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane
/ Kralik, Gordana - Osijek : Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013, 57-58
ISBN
978-953-7871-18-5
Skup
Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 13.12.2013
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
med; kakvoća; procesiranje; skladištenje
(honey; quality; processing; storage)
Sažetak
Med je proizvod koji se vrlo često podvrgava procesiranju s ciljem lakšeg rukovanja i odgađanja/sprječavanja neželjenih promjena. Procesiranje najčešće podrazumijeva zagrijavanje meda pri čemu se kao ograničavajući čimbenici uzimaju temperatura i vrijeme zagrijavanja. Naime, nekontrolirano zagrijavanje može dovesti do degradacije kakvoće meda, a promjene u sastavu intenziviraju se tijekom skladištenja. Cilj ovog istraživanja bio je ispitati utjecaj različitih uvjeta procesiranja na parametre kakvoće(aktivnost dijastaze i udio hidroksimetilfurfurala-HMF) različitih uniflornih vrsta meda te odrediti optimalne uvjete procesiranja kao i vrijeme skladištenja u kojem med zadržava svoja pozitivna svojstva i udovoljava propisima. Rezultati istraživanja pokazali su da procesiranje uzrokuje manju degradaciju kakvoće nego skladištenje, a intenzitet degradacije ovisi o vrsti meda. Osim toga, uočen je kombinirani utjecaj procesiranja i skladištenja na kakvoću meda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek