Pregled bibliografske jedinice broj: 704897
Utjecaj fermentacije imobiliziranim stanicama kvasca na prisutnost biogenih amina u nekim crvenim vinima vinogorja Kutjevo
Utjecaj fermentacije imobiliziranim stanicama kvasca na prisutnost biogenih amina u nekim crvenim vinima vinogorja Kutjevo, 2014., diplomski rad, diplomski, Poljoprivredni fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 704897 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj fermentacije imobiliziranim stanicama
kvasca na prisutnost biogenih amina u nekim
crvenim vinima vinogorja Kutjevo
(Effect of Fermentation by Immobilized Yeast
Cells on the Presence of Biogenic Amines in
Some Red Wines Wineyard Kutjevo)
Autori
Matijević, Anita
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Poljoprivredni fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
10.07
Godina
2014
Stranica
53
Mentor
Miličević, Borislav
Ključne riječi
biogeni amini ; fermentacija ; imobilizirane stanice kvasca
(biogenic amines ; fermentation ; immobilized yeast cells)
Sažetak
Biogeni amini su dušični spojevi male molekularne težine, a važni su jer u višim koncentracijama mogu uzrokovati zdravstvene probleme kod ljudi. Većinom nastaju u vinu procesom dekarboksilacije prekursora aminokiselina. Cilj ovoga istraživanja bio je ispitati mogućnost primjene imobiliziranih kvasaca u postupku fermentacije kako bi se smanjio sadržaj biogenih amina u crnom vinu. Istraživanje se odnosi na kultivare Pinot crni, Frankovka, Merlot i Syrah koji se nalaze u grupi preporučenih i dopuštenih sorti vinogorja Kutjevo smještenog u istočnom dijelu kontinentalne Hrvatske. Količina biogenih amina utvrđena je primjenom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti - HPLC. U svim uzorcima vina histamin je bio najzastupljeniji biogeni amin, a slijedili su ga 2 – feniletilamin i triptamin. Iz dobivenih rezultata možemo utvrditi da primjena tehnologije s imobiliziranim kvascima može utjecati na nastanak biogenih amina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Borislav Miličević
(mentor)