Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 704897

Utjecaj fermentacije imobiliziranim stanicama kvasca na prisutnost biogenih amina u nekim crvenim vinima vinogorja Kutjevo


Matijević, Anita
Utjecaj fermentacije imobiliziranim stanicama kvasca na prisutnost biogenih amina u nekim crvenim vinima vinogorja Kutjevo, 2014., diplomski rad, diplomski, Poljoprivredni fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 704897 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj fermentacije imobiliziranim stanicama kvasca na prisutnost biogenih amina u nekim crvenim vinima vinogorja Kutjevo
(Effect of Fermentation by Immobilized Yeast Cells on the Presence of Biogenic Amines in Some Red Wines Wineyard Kutjevo)

Autori
Matijević, Anita

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Poljoprivredni fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
10.07

Godina
2014

Stranica
53

Mentor
Miličević, Borislav

Ključne riječi
biogeni amini ; fermentacija ; imobilizirane stanice kvasca
(biogenic amines ; fermentation ; immobilized yeast cells)

Sažetak
Biogeni amini su dušični spojevi male molekularne težine, a važni su jer u višim koncentracijama mogu uzrokovati zdravstvene probleme kod ljudi. Većinom nastaju u vinu procesom dekarboksilacije prekursora aminokiselina. Cilj ovoga istraživanja bio je ispitati mogućnost primjene imobiliziranih kvasaca u postupku fermentacije kako bi se smanjio sadržaj biogenih amina u crnom vinu. Istraživanje se odnosi na kultivare Pinot crni, Frankovka, Merlot i Syrah koji se nalaze u grupi preporučenih i dopuštenih sorti vinogorja Kutjevo smještenog u istočnom dijelu kontinentalne Hrvatske. Količina biogenih amina utvrđena je primjenom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti - HPLC. U svim uzorcima vina histamin je bio najzastupljeniji biogeni amin, a slijedili su ga 2 – feniletilamin i triptamin. Iz dobivenih rezultata možemo utvrditi da primjena tehnologije s imobiliziranim kvascima može utjecati na nastanak biogenih amina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Borislav Miličević (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.fazos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Matijević, Anita
Utjecaj fermentacije imobiliziranim stanicama kvasca na prisutnost biogenih amina u nekim crvenim vinima vinogorja Kutjevo, 2014., diplomski rad, diplomski, Poljoprivredni fakultet Osijek, Osijek
Matijević, A. (2014) 'Utjecaj fermentacije imobiliziranim stanicama kvasca na prisutnost biogenih amina u nekim crvenim vinima vinogorja Kutjevo', diplomski rad, diplomski, Poljoprivredni fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Matijevi\'{c}, Anita}, year = {2014}, pages = {53}, keywords = {biogeni amini, fermentacija, imobilizirane stanice kvasca}, title = {Utjecaj fermentacije imobiliziranim stanicama kvasca na prisutnost biogenih amina u nekim crvenim vinima vinogorja Kutjevo}, keyword = {biogeni amini, fermentacija, imobilizirane stanice kvasca}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Matijevi\'{c}, Anita}, year = {2014}, pages = {53}, keywords = {biogenic amines, fermentation, immobilized yeast cells}, title = {Effect of Fermentation by Immobilized Yeast Cells on the Presence of Biogenic Amines in Some Red Wines Wineyard Kutjevo}, keyword = {biogenic amines, fermentation, immobilized yeast cells}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font