Pregled bibliografske jedinice broj: 704774
Ekstrakcija i karakterizacija pektina iz kore citrusa
Ekstrakcija i karakterizacija pektina iz kore citrusa, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 704774 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ekstrakcija i karakterizacija pektina iz kore citrusa
(Extraction and characterization of pectin from citrus peel)
Autori
Karača, Sara
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
10.07
Godina
2014
Stranica
36
Mentor
Komes, Draženka
Neposredni voditelj
Belščak-Cvitanović, Ana
Ključne riječi
citrusi; geliranje; limunska kiselina; pektin; stupanj esterifikacije
(citric acid; citrus fruits; gelling properties; methoxyl content; pectin)
Sažetak
Svrha ovog završnog rada bila je ekstrahirati pektinske tvari iz sušene kore šest citrusnih sirovina (grejp, klementina, limun, mandarina, mandora, naranča) pomoću tri različite kiseline (klorovodična, dušična i limunska kiselina) pri različitim uvjetima te optimizirati iste. Osim toga, cilj je bio provesti karakterizaciju ekstrahiranog pektina u smislu određivanja boje, topljivosti u hladnoj i zagrijanoj vodi, pH – vrijednosti, molarne mase, stupnja esterifikacije, udjela poligalakturonske kiseline i sposobnosti proizvodnje žele – proizvoda te naposljetku usporediti svojstva pektinskih tvari, ekstrahiranih iz šest različitih sirovina, i definirati sirovinu najpogodniju za ekstrakciju pektina koji bi se mogao koristiti u prehrambenoj industriji. Rezultati istraživanja pokazali su da se najveći prinos pektina iz ispitivanih sirovina dobiva ekstrakcijom primjenom limunske kiseline tijekom 60 minuta. Između šest odabranih sirovina, najviši udjel pektina sadrži grejp.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0000000-3470 - Stabilnost alkaloida i polifenola u proizvodima biljnog podrijetla (Komes, Draženka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb