Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 704774

Ekstrakcija i karakterizacija pektina iz kore citrusa


Karača, Sara
Ekstrakcija i karakterizacija pektina iz kore citrusa, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 704774 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ekstrakcija i karakterizacija pektina iz kore citrusa
(Extraction and characterization of pectin from citrus peel)

Autori
Karača, Sara

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
10.07

Godina
2014

Stranica
36

Mentor
Komes, Draženka

Neposredni voditelj
Belščak-Cvitanović, Ana

Ključne riječi
citrusi; geliranje; limunska kiselina; pektin; stupanj esterifikacije
(citric acid; citrus fruits; gelling properties; methoxyl content; pectin)

Sažetak
Svrha ovog završnog rada bila je ekstrahirati pektinske tvari iz sušene kore šest citrusnih sirovina (grejp, klementina, limun, mandarina, mandora, naranča) pomoću tri različite kiseline (klorovodična, dušična i limunska kiselina) pri različitim uvjetima te optimizirati iste. Osim toga, cilj je bio provesti karakterizaciju ekstrahiranog pektina u smislu određivanja boje, topljivosti u hladnoj i zagrijanoj vodi, pH – vrijednosti, molarne mase, stupnja esterifikacije, udjela poligalakturonske kiseline i sposobnosti proizvodnje žele – proizvoda te naposljetku usporediti svojstva pektinskih tvari, ekstrahiranih iz šest različitih sirovina, i definirati sirovinu najpogodniju za ekstrakciju pektina koji bi se mogao koristiti u prehrambenoj industriji. Rezultati istraživanja pokazali su da se najveći prinos pektina iz ispitivanih sirovina dobiva ekstrakcijom primjenom limunske kiseline tijekom 60 minuta. Između šest odabranih sirovina, najviši udjel pektina sadrži grejp.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0000000-3470 - Stabilnost alkaloida i polifenola u proizvodima biljnog podrijetla (Komes, Draženka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ana Belščak-Cvitanović (mentor)

Avatar Url Draženka Komes (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Karača, Sara
Ekstrakcija i karakterizacija pektina iz kore citrusa, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Karača, S. (2014) 'Ekstrakcija i karakterizacija pektina iz kore citrusa', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kara\v{c}a, Sara}, year = {2014}, pages = {36}, keywords = {citrusi, geliranje, limunska kiselina, pektin, stupanj esterifikacije}, title = {Ekstrakcija i karakterizacija pektina iz kore citrusa}, keyword = {citrusi, geliranje, limunska kiselina, pektin, stupanj esterifikacije}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kara\v{c}a, Sara}, year = {2014}, pages = {36}, keywords = {citric acid, citrus fruits, gelling properties, methoxyl content, pectin}, title = {Extraction and characterization of pectin from citrus peel}, keyword = {citric acid, citrus fruits, gelling properties, methoxyl content, pectin}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font