Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 704736

Utjecaj tehnika sušenja na sastav polifenola i ugljikohidrata te antioksidacijski kapacitet plodova murve (Morus sp.)


Dujmović, Ana-Marija
Utjecaj tehnika sušenja na sastav polifenola i ugljikohidrata te antioksidacijski kapacitet plodova murve (Morus sp.), 2014., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 704736 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj tehnika sušenja na sastav polifenola i ugljikohidrata te antioksidacijski kapacitet plodova murve (Morus sp.)
(Effect of different techniques of drying on the composition of polyphenols and carbohydrates and antioxidant capacity of mulberry fruits (Morus sp.))

Autori
Dujmović, Ana-Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
10.07

Godina
2014

Stranica
35

Mentor
Komes, Draženka

Neposredni voditelj
Belščak-Cvitanović, Ana

Ključne riječi
antioksidacijski kapacitet; antocijani; ekstrakcija; flavonoidi; murva; polifenoli; sušenje
(anthocyanins; antioxidant capacity; drying; extraction; flavonoids; mulberry; polyphenols)

Sažetak
Murva (Morus, Moraceae) je široko rasprostranjena biljna vrsta u svijetu, od tropskih do sub-arktičkih regija. U prošlosti je bila poznata kao omiljena hrana dudova svilca, dok danas ima sve veću primjenu u prehrambenoj industriji i kozmetici. Cilj ovoga rada je ispitati utjecaj tri različite tehnike sušenja na sastav polifenola i ugljikohidrata te antioksidacijski kapacitet plodova bijele (Morus alba) i crne murve (Morus nigra). Postupci sušenja korišteni u radu bili su konvencionalno sušenje, infracrveno sušenje i liofilizacija. Za određivanje udjela ukupnih polifenola, flavonoida, antocijana i antioksidacijskog kapaciteta korištene su spektrofotometrijske metode, a udjel ugljikohidrata određen je visokodjelotvornom tekućinskom kromatografijom (HPLC-RID). Među ispitanim tehnikama sušenja, infracrveno sušenje pokazalo se kao najbolja tehnika koja rezultira sušenim plodovima murve s visokim udjelom polifenolnih spojeva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0000000-3470 - Stabilnost alkaloida i polifenola u proizvodima biljnog podrijetla (Komes, Draženka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ana Belščak-Cvitanović (mentor)

Avatar Url Draženka Komes (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Dujmović, Ana-Marija
Utjecaj tehnika sušenja na sastav polifenola i ugljikohidrata te antioksidacijski kapacitet plodova murve (Morus sp.), 2014., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Dujmović, A. (2014) 'Utjecaj tehnika sušenja na sastav polifenola i ugljikohidrata te antioksidacijski kapacitet plodova murve (Morus sp.)', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Dujmovi\'{c}, Ana-Marija}, year = {2014}, pages = {35}, keywords = {antioksidacijski kapacitet, antocijani, ekstrakcija, flavonoidi, murva, polifenoli, su\v{s}enje}, title = {Utjecaj tehnika su\v{s}enja na sastav polifenola i ugljikohidrata te antioksidacijski kapacitet plodova murve (Morus sp.)}, keyword = {antioksidacijski kapacitet, antocijani, ekstrakcija, flavonoidi, murva, polifenoli, su\v{s}enje}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Dujmovi\'{c}, Ana-Marija}, year = {2014}, pages = {35}, keywords = {anthocyanins, antioxidant capacity, drying, extraction, flavonoids, mulberry, polyphenols}, title = {Effect of different techniques of drying on the composition of polyphenols and carbohydrates and antioxidant capacity of mulberry fruits (Morus sp.)}, keyword = {anthocyanins, antioxidant capacity, drying, extraction, flavonoids, mulberry, polyphenols}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font