Pregled bibliografske jedinice broj: 704736
Utjecaj tehnika sušenja na sastav polifenola i ugljikohidrata te antioksidacijski kapacitet plodova murve (Morus sp.)
Utjecaj tehnika sušenja na sastav polifenola i ugljikohidrata te antioksidacijski kapacitet plodova murve (Morus sp.), 2014., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 704736 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj tehnika sušenja na sastav polifenola i ugljikohidrata te antioksidacijski kapacitet plodova murve (Morus sp.)
(Effect of different techniques of drying on the composition of polyphenols and carbohydrates and antioxidant capacity of mulberry fruits (Morus sp.))
Autori
Dujmović, Ana-Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
10.07
Godina
2014
Stranica
35
Mentor
Komes, Draženka
Neposredni voditelj
Belščak-Cvitanović, Ana
Ključne riječi
antioksidacijski kapacitet; antocijani; ekstrakcija; flavonoidi; murva; polifenoli; sušenje
(anthocyanins; antioxidant capacity; drying; extraction; flavonoids; mulberry; polyphenols)
Sažetak
Murva (Morus, Moraceae) je široko rasprostranjena biljna vrsta u svijetu, od tropskih do sub-arktičkih regija. U prošlosti je bila poznata kao omiljena hrana dudova svilca, dok danas ima sve veću primjenu u prehrambenoj industriji i kozmetici. Cilj ovoga rada je ispitati utjecaj tri različite tehnike sušenja na sastav polifenola i ugljikohidrata te antioksidacijski kapacitet plodova bijele (Morus alba) i crne murve (Morus nigra). Postupci sušenja korišteni u radu bili su konvencionalno sušenje, infracrveno sušenje i liofilizacija. Za određivanje udjela ukupnih polifenola, flavonoida, antocijana i antioksidacijskog kapaciteta korištene su spektrofotometrijske metode, a udjel ugljikohidrata određen je visokodjelotvornom tekućinskom kromatografijom (HPLC-RID). Među ispitanim tehnikama sušenja, infracrveno sušenje pokazalo se kao najbolja tehnika koja rezultira sušenim plodovima murve s visokim udjelom polifenolnih spojeva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0000000-3470 - Stabilnost alkaloida i polifenola u proizvodima biljnog podrijetla (Komes, Draženka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb