Pregled bibliografske jedinice broj: 704467
Utjecaj otapala na prinos, sastav ekstrahiranih komponenata i antioksidativnu aktivnost ekstrakata propolisa
Utjecaj otapala na prinos, sastav ekstrahiranih komponenata i antioksidativnu aktivnost ekstrakata propolisa, 2014., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko- biokemijski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 704467 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj otapala na prinos, sastav ekstrahiranih komponenata i antioksidativnu aktivnost ekstrakata propolisa
(Influence of solvent on yield, composition of extracted compounds and antioxidant activity of propolis extracts)
Autori
Matić, Kristina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Farmaceutsko- biokemijski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
02.07
Godina
2014
Stranica
38
Mentor
Zovko Končić, Marijana
Neposredni voditelj
Fumić, Barbara
Ključne riječi
propolis; antioksidansi; flavonoidi; polifenoli
(propolis; antioxydants; flavonoids; polyphenols)
Sažetak
Propolis je ljepljiva smolasta tvar, smjesa biljnih smola, eteričnih ulja, minerala, enzima, voska, peluda, flavonoida, i drugih tvari. Propolis kao višenamjenski materijal kojeg proizvode pčele (Apis melifera L) za izgradnju i održavanje svoje košnice, jedan je od najbogatijih prirodnih izvora flavonoida i ostalih fenolnih antioksidansa. U ovom radu istražen je prinos, sastav (ukupan sadržaj fenola i flavonoida) i antiradikalna aktivnost (DPPH radikala) propolisnih ekstrakata pripremljenih uporabom različitih kombinacija otapala (etanol, aceton, voda i etilacetat). Za svaku smjesu otapala provedene su tri nezavisne ekstrakcije. Rezultati su pokazali da je povećanje lipofilnosti otapala rezultiralo povećanjem učinka ekstrakcije (povećanje iskorištenja). Količina ukupnih polifenola smanjuje se s porastom količine vode u ekstrakcijskoj smjesi. Količina flavonoida je relativno konstantna kod visokog udjela vode u ekstrakcijskoj smjesi dok naglo počinje rasti kod više količine acetona ili etanola. Zanimljivo je da dodatak male količine etilaceteta smjesi voda/etanol rezultira značajnim povećanjem ukupnih flavonoida i polifenola. Moć hvatanja slobodnih radikala, ispitana s DPPH testom, je ovisna o ukupnom sadržaju fenola u ekstraktima. Rezultati pokazuju da otapalo koje je korišteno za ekstrakciju propolisa snažno utječe na kemijski sastav i aktivnost propolisnih ekstrakata.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Farmacija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Profili:
Marijana Zovko Končić
(mentor)