Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 704467

Utjecaj otapala na prinos, sastav ekstrahiranih komponenata i antioksidativnu aktivnost ekstrakata propolisa


Matić, Kristina
Utjecaj otapala na prinos, sastav ekstrahiranih komponenata i antioksidativnu aktivnost ekstrakata propolisa, 2014., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko- biokemijski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 704467 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj otapala na prinos, sastav ekstrahiranih komponenata i antioksidativnu aktivnost ekstrakata propolisa
(Influence of solvent on yield, composition of extracted compounds and antioxidant activity of propolis extracts)

Autori
Matić, Kristina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Farmaceutsko- biokemijski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
02.07

Godina
2014

Stranica
38

Mentor
Zovko Končić, Marijana

Neposredni voditelj
Fumić, Barbara

Ključne riječi
propolis; antioksidansi; flavonoidi; polifenoli
(propolis; antioxydants; flavonoids; polyphenols)

Sažetak
Propolis je ljepljiva smolasta tvar, smjesa biljnih smola, eteričnih ulja, minerala, enzima, voska, peluda, flavonoida, i drugih tvari. Propolis kao višenamjenski materijal kojeg proizvode pčele (Apis melifera L) za izgradnju i održavanje svoje košnice, jedan je od najbogatijih prirodnih izvora flavonoida i ostalih fenolnih antioksidansa. U ovom radu istražen je prinos, sastav (ukupan sadržaj fenola i flavonoida) i antiradikalna aktivnost (DPPH radikala) propolisnih ekstrakata pripremljenih uporabom različitih kombinacija otapala (etanol, aceton, voda i etilacetat). Za svaku smjesu otapala provedene su tri nezavisne ekstrakcije. Rezultati su pokazali da je povećanje lipofilnosti otapala rezultiralo povećanjem učinka ekstrakcije (povećanje iskorištenja). Količina ukupnih polifenola smanjuje se s porastom količine vode u ekstrakcijskoj smjesi. Količina flavonoida je relativno konstantna kod visokog udjela vode u ekstrakcijskoj smjesi dok naglo počinje rasti kod više količine acetona ili etanola. Zanimljivo je da dodatak male količine etilaceteta smjesi voda/etanol rezultira značajnim povećanjem ukupnih flavonoida i polifenola. Moć hvatanja slobodnih radikala, ispitana s DPPH testom, je ovisna o ukupnom sadržaju fenola u ekstraktima. Rezultati pokazuju da otapalo koje je korišteno za ekstrakciju propolisa snažno utječe na kemijski sastav i aktivnost propolisnih ekstrakata.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Farmacija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marijana Zovko Končić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Matić, Kristina
Utjecaj otapala na prinos, sastav ekstrahiranih komponenata i antioksidativnu aktivnost ekstrakata propolisa, 2014., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko- biokemijski fakultet, Zagreb
Matić, K. (2014) 'Utjecaj otapala na prinos, sastav ekstrahiranih komponenata i antioksidativnu aktivnost ekstrakata propolisa', diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko- biokemijski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mati\'{c}, Kristina}, year = {2014}, pages = {38}, keywords = {propolis, antioksidansi, flavonoidi, polifenoli}, title = {Utjecaj otapala na prinos, sastav ekstrahiranih komponenata i antioksidativnu aktivnost ekstrakata propolisa}, keyword = {propolis, antioksidansi, flavonoidi, polifenoli}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mati\'{c}, Kristina}, year = {2014}, pages = {38}, keywords = {propolis, antioxydants, flavonoids, polyphenols}, title = {Influence of solvent on yield, composition of extracted compounds and antioxidant activity of propolis extracts}, keyword = {propolis, antioxydants, flavonoids, polyphenols}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font