Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 704124

Kemijske odlike nekih sorata aronije


Drenjančević, Mato; Jukić, Vladimir; Raspudić, Emilija; Brmež, Mirjana; Vrandečić, Karolina
Kemijske odlike nekih sorata aronije // Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane / Gordana Kralik (ur.).
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013. str. 71-72 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 704124 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kemijske odlike nekih sorata aronije
(Chemical characteristic of some chokeberries varieties)

Autori
Drenjančević, Mato ; Jukić, Vladimir ; Raspudić, Emilija ; Brmež, Mirjana ; Vrandečić, Karolina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane / Gordana Kralik - Osijek : Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013, 71-72

ISBN
978-953-7871-05-5

Skup
Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 13.12.2013

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
sorte aronije ; plod ; polifenoli ; antocijanini
(Chokeberries varietyes ; fruit ; polyphenols ; anthocyanins)

Sažetak
Aronija (Aronia melanocarpa [Michx]Elliot) je voćna vrsta koja nema dugu tradiciju uzgoja u Republici Hrvatskoj. Do sada se uzgajala gotovo isključivo na okućnicama, a tek u posljednje vrijeme podignuti su veći suvremeni nasadi, ali na temelju iskustava proizvođača iz drugih zemalja, različitih agroekoloških uvjeta. Broj proizvođača iz godine u godinu neprestano raste, a nakon ulaska u Europsku uniju taj broj će još porasti zbog izuzetnog zanimanja potrošača za proizvode koji se odlikuju visokim sadržajem polifenola i antocijanina. Aroniju karakterizira otpornost na niske zimske temperature do -30ºC, a nije osjetljiva niti na proljetne mrazeve uslijed kasne cvatnje. Odlikuje se visokim sadržajem šećera, vrlo visokim sadržajem polifenola, proantocijanidina, antocijanina, flavonola i flavonoida, a u usporedbi s drugim voćnim vrstama izrazito je snažnog antioksidativnog kapaciteta. Usporedbom kemijskih karakteristika ploda aronije različitih sorata u 2011. i 2012. utvrđene su međusobne razlike. U 2011. najveći sadržaj ukupnih polifenola izmjeren je kod sorte Viking (12055 mg/kg), dok se sorta Nero odlikovala najvećim sadržaj ukupnih antocijanina (3327 mg/kg). Najveći sadržaj topljive suhe tvari zabilježen je kod sorte Nero u 2012. godini (30ºBrix-a).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
079-0790462-0265 - Nematode kao bioindikatori ekološkog stanja tla (Brmež, Mirjana, MZOS ) ( CroRIS)
079-0790570-2208 - Biološko suzbijanje kukuruznog moljca (Ostrinia nubilalis Hübner) (Raspudić, Emilija, MZO ) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Drenjančević, Mato; Jukić, Vladimir; Raspudić, Emilija; Brmež, Mirjana; Vrandečić, Karolina
Kemijske odlike nekih sorata aronije // Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane / Gordana Kralik (ur.).
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013. str. 71-72 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
Drenjančević, M., Jukić, V., Raspudić, E., Brmež, M. & Vrandečić, K. (2013) Kemijske odlike nekih sorata aronije. U: Gordana Kralik (ur.)Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane.
@article{article, author = {Drenjan\v{c}evi\'{c}, Mato and Juki\'{c}, Vladimir and Raspudi\'{c}, Emilija and Brme\v{z}, Mirjana and Vrande\v{c}i\'{c}, Karolina}, year = {2013}, pages = {71-72}, keywords = {sorte aronije, plod, polifenoli, antocijanini}, isbn = {978-953-7871-05-5}, title = {Kemijske odlike nekih sorata aronije}, keyword = {sorte aronije, plod, polifenoli, antocijanini}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}te Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@article{article, author = {Drenjan\v{c}evi\'{c}, Mato and Juki\'{c}, Vladimir and Raspudi\'{c}, Emilija and Brme\v{z}, Mirjana and Vrande\v{c}i\'{c}, Karolina}, year = {2013}, pages = {71-72}, keywords = {Chokeberries varietyes, fruit, polyphenols, anthocyanins}, isbn = {978-953-7871-05-5}, title = {Chemical characteristic of some chokeberries varieties}, keyword = {Chokeberries varietyes, fruit, polyphenols, anthocyanins}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}te Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font