Pregled bibliografske jedinice broj: 704124
Kemijske odlike nekih sorata aronije
Kemijske odlike nekih sorata aronije // Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane / Gordana Kralik (ur.).
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013. str. 71-72 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 704124 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kemijske odlike nekih sorata aronije
(Chemical characteristic of some chokeberries
varieties)
Autori
Drenjančević, Mato ; Jukić, Vladimir ; Raspudić, Emilija ; Brmež, Mirjana ; Vrandečić, Karolina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane
/ Gordana Kralik - Osijek : Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013, 71-72
ISBN
978-953-7871-05-5
Skup
Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 13.12.2013
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
sorte aronije ; plod ; polifenoli ; antocijanini
(Chokeberries varietyes ; fruit ; polyphenols ; anthocyanins)
Sažetak
Aronija (Aronia melanocarpa [Michx]Elliot) je voćna vrsta koja nema dugu tradiciju uzgoja u Republici Hrvatskoj. Do sada se uzgajala gotovo isključivo na okućnicama, a tek u posljednje vrijeme podignuti su veći suvremeni nasadi, ali na temelju iskustava proizvođača iz drugih zemalja, različitih agroekoloških uvjeta. Broj proizvođača iz godine u godinu neprestano raste, a nakon ulaska u Europsku uniju taj broj će još porasti zbog izuzetnog zanimanja potrošača za proizvode koji se odlikuju visokim sadržajem polifenola i antocijanina. Aroniju karakterizira otpornost na niske zimske temperature do -30ºC, a nije osjetljiva niti na proljetne mrazeve uslijed kasne cvatnje. Odlikuje se visokim sadržajem šećera, vrlo visokim sadržajem polifenola, proantocijanidina, antocijanina, flavonola i flavonoida, a u usporedbi s drugim voćnim vrstama izrazito je snažnog antioksidativnog kapaciteta. Usporedbom kemijskih karakteristika ploda aronije različitih sorata u 2011. i 2012. utvrđene su međusobne razlike. U 2011. najveći sadržaj ukupnih polifenola izmjeren je kod sorte Viking (12055 mg/kg), dok se sorta Nero odlikovala najvećim sadržaj ukupnih antocijanina (3327 mg/kg). Najveći sadržaj topljive suhe tvari zabilježen je kod sorte Nero u 2012. godini (30ºBrix-a).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
079-0790462-0265 - Nematode kao bioindikatori ekološkog stanja tla (Brmež, Mirjana, MZOS ) ( CroRIS)
079-0790570-2208 - Biološko suzbijanje kukuruznog moljca (Ostrinia nubilalis Hübner) (Raspudić, Emilija, MZO ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Mato Drenjančević
(autor)
Karolina Vrandečić
(autor)
Vladimir Jukić
(autor)
Emilija Raspudić
(autor)
Mirjana Brmež
(autor)