Pregled bibliografske jedinice broj: 704060
Značenje unosa vitamina C voćnim sokovima
Značenje unosa vitamina C voćnim sokovima // 30. stručni skup zdravstvenih ekologa s međunarodnim sudjelovanjem na temu: Ekologija, Hrvatska, Europa
Zagreb: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Županijski zavodi za javno zdravstvo i Hrvatsko farmaceutsko društvo, Sekcija za zdravstvenu ekologiju, 2004. str. 99-106 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 704060 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Značenje unosa vitamina C voćnim sokovima
(The significance of vitamin C intake through fruit juices)
Autori
Klarić, Maja ; Valek, Marina ; Dumić, Albina ; Ćavar, Suzana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
30. stručni skup zdravstvenih ekologa s međunarodnim sudjelovanjem na temu: Ekologija, Hrvatska, Europa
/ - Zagreb : Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Županijski zavodi za javno zdravstvo i Hrvatsko farmaceutsko društvo, Sekcija za zdravstvenu ekologiju, 2004, 99-106
Skup
30. stručni skup zdravstvenih ekologa s međunarodnim sudjelovanjem na temu: Ekologija, Hrvatska, Europa
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 14.04.2004. - 16.04.2004
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
C vitamin; L-askorbinska kiselina; voćni sokovi; Osijek; Hrvatska
(vitamin C; L-ascorbic acid; fruit juices; Osijek; Croatia)
Sažetak
Cilj. Utvrditi razine C vitamina u različitim voćnim sokovima dostupnim na našem terenu. Utvrditi dnevnu konzumaciju voćnih sokova među bolesnicima liječenim u ordinaciji liječnika opće medicine. Procijeniti unos C vitamina putem voćnih sokova među bolesnicima liječenim u ordinaciji liječnika opće medicine te utvrditi postoje li razlike među spolovima. Ocijeniti značajnost takvog unosa C vitamina na zdravlje ispitivanih žena i muškaraca. Ispitanici i metode. Tijekom jednog tjedna u mjesecu prosincu 2003. godine anketirani su bolesnici koji su zbog bilo kojeg razloga posjetili ordinaciju opće medicine svoga izabranog liječnika. Prikupljeno je 199 ispunjenih upitnika. U Službi za zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije izmjerena je razina C vitamina (L-askorbinske kiseline) u 42 komercijalno dostupna voćna soka prisutna na našem terenu. Količina L-askorbinske kiseline (C vitamina) u ispitivanim sokovima određena je metodom tekućinske kromatografije visokog učinka s UV detektorom. Granica detekcije metode bila je 0.10 mg/L. Rezultati. Srednja vrijednost L-askorbinske kiseline (C vitamina) u svim ispitivanim uzorcima voćnih sokova iznosila je 150.12 mg/L (raspon od 0.10 mg/L do 675.70 mg/L). Prosječna koncentracija L-askorbinske kiseline (C vitamina) razlikovala se u pojedinim tipovima sokova te je tako u bistrim sokovima iznosila 121.91 mg/L (raspon od 0.10 mg/L do 675.70 mg/L), u mutnim 222.66 mg/L (raspon od 15.10 mg/L do 431.20 mg/L), a u kašastim 89.26 mg/L (raspon od 16.70 mg/L do 267.00 mg/L). Gledano prema vrsti voća, najviše prosječne vrijednosti C vitamina (L-askorbinske kiseline) imala je skupina sokova od naranče 297.13 mg/L (raspon od 27.00 mg/L do 512.80 mg/L). Uzimajući u obzir i tip i vrstu soka, najbogatija C vitaminom (L-askorbinskom kiselinom) bila je skupina mutnih sokova od naranče s prosječnom količinom od 270.18 mg/L C vitamina (raspon od 27.00 mg/L do 431.20 mg/L). Anketom je utvrđeno kako svi ispitanici prosječno popiju 0.370 L voćnog soka dnevno, pri čemu žene popiju 0.349 L/dan, a muškarci čak 0.401 L voćnog soka dnevno. Na taj način putem voćnog soka svi ispitanici prosječno dnevno u organizam unesu 55.54 mg C vitamina (raspon od 0.037 do 250.01 mg) tj. 92.57% RDA (recommended daily allowance). Žene koje piju manje voćnog soka dnevno, putem njega, u organizam prosječno unesu 52.39 mg C vitamina (raspon od 0.0349 do 235.82 mg) tj. 87.32% RDA, dok muškarci koji piju više voćnog soka dnevno, na taj način, u organizam dnevno prosječno unesu 60.20 mg C vitamina (raspon od 0.0401 do 270.96 mg) čime je, u njih, u potpunosti zadovoljen dnevno preporučeni unos tog važnog antioksidansa. Zaključci. Uzmemo li u obzir utvrđenu količinu L-askorbinske kiseline u ispitivanim voćnim sokovima te prosječnu dnevnu konzumaciju voćnih sokova kod svih ispitanika može se zaključiti kako je voćni sok zapravo značajan te lako dostupan izvor C vitamina u svakodnevnom životu. S obzirom na količinu dnevno popijenog voćnog soka takav je unos C vitamina, prema podatcima dobivenim našim istraživanjem, osobito značajan za muškarce koji putem njega primaju cijelu dnevno preporučenu količinu ovog važnog vitamina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Medicinski fakultet, Osijek