Pregled bibliografske jedinice broj: 703592
Određivanje kemijskog sastava repinih rezanaca tijekom fermentacije s gljivom bijelog truljenja Phanerochaete chrysosporium
Određivanje kemijskog sastava repinih rezanaca tijekom fermentacije s gljivom bijelog truljenja Phanerochaete chrysosporium, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 703592 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje kemijskog sastava repinih rezanaca
tijekom fermentacije s gljivom bijelog truljenja
Phanerochaete chrysosporium
(Changes in chemical composition of sugar beet pulp
during fermentation using fungus Phanerochaetae
chrysosporium)
Autori
Grgić, Jelena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
31.01
Godina
2014
Stranica
52
Mentor
Velić, Natalija
Ključne riječi
Phanerochaete chrysosporium ; repini rezanci ; fermentacije na čvrstim nosačima
(Phanerochaete chrysosporium ; sugar beet pulp ; solid-state fermentation)
Sažetak
Korištenje lignoceluloznih materijala kao sirovina u biotehnološkoj proizvodnji ovisi o mogućnosti razgradnje lignoceluloznih sastavnica celuloze, hemiceluloze i lignina do fermentabilnih šećera. Filamentozne gljive bijelog truljenja su rijetki organizmi koji imaju sposobnost sinteze ekstracelularnih enzima odgovornih za razgradnju lignoceluloznih sastavnica biljaka. U ovom radu, gljiva Phanerochaete chrysosporium uzgajana je u uvjetima fermentacije na čvrstim nosačima na repinim rezancima (lignocelulozni otpadni materijal) kao supstratu, u laboratorijskim staklenkama pri 27°C u trajanju od 30 dana. Cilj rada bio je istražiti promjene sastava supstrata tijekom fermentacije s naglaskom na razgradnju lignoceluloznih polimera. U početnom uzorku repinih rezanaca, kao i u uzorcima prikupljenim tijekom fermentacije određeni su udjeli ekstraktivnih tvari, pepela, dušika, celuloze, lignina i pentozana, te gubitak na masi lignoceluloznog materijala po završetku fermentacije. Postignut je gubitak na masi lignoceluloznog materijala (19, 62%), te povećanje udjela ekstraktivnih tvari (122%), pepela (41%) i dušika (54, 24%) kao posljedica rasta gljive P. chrysosporium. Postignuta je 24%-tna razgradnja lignina (nakon 20 dana fermentacije) i 21%-tna razgradnja pentozana. Nije došlo do razgradnje celuloze pri primjenjenim uvjetima uzgoja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija