Pregled bibliografske jedinice broj: 70348
Utjecaj starosti buražnog soka na karakteristike in vitro tvorbe plina
Utjecaj starosti buražnog soka na karakteristike in vitro tvorbe plina // Krmiva: časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 42 (2000), 5; 229-234 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 70348 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj starosti buražnog soka na karakteristike in vitro tvorbe plina
(Influence of rumen fluid ageing on in vitro gas production characteristics)
Autori
Kiš, Goran ; Grbeša, Darko
Izvornik
Krmiva: časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme (0023-4850) 42
(2000), 5;
229-234
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
in vitro; tvorba plina; aktivnost buražnog soka; fermentacijske karakteristike krmiva
(in vitro; gas production; rumen fluid activity; fermentation characteristics of feeds)
Sažetak
In vitro tvorba plina suvremena je metoda ispitivanja fermentacijskih karakteristika krmiva koja se razvijala i usavršavala zadnjih desetljeća. Potpuno automatizirana metoda (Cone i sur.,1996.) jeftina je i precizna, te se sve više koristi u laboratorijima Europe. Među ograničavajućim čimbenicima upotrebe in vitro metoda su: potreba za fisrtuliranom životinjom, dislokacija laboratorija i životinja, te ograničeno vrijeme transporta buražnog soka (BS). U ovom radu pokušalo se utvrditi utjecaj načina i trajanja skladištenja BS na njegovu aktivnost, mjerenu karakteristikama fermentacije krmiva. Uzorci krmiva su fermentirani sa: svježim, te 2, 4, 8 i 24 sata čuvanim u inkubatoru na 390C, odnosno smrznutim na -240C tijekom 1, 3, 10, 40, 76 dana BS. Utvrđene su signifikantne razlike između različitih krmiva, i različitih vremena čuvanja buražnog soka. BS čuvan do 4 sata i svježi BS daju slične (p<0,05) fermentacijske karakteristike u in vitro plinskoj metodi i može se upotrebljavati u analizi hranjivosti krmiva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts