Pregled bibliografske jedinice broj: 703297
Racionalizacija potrošnje rashladne vode u univerzalnom uređaju za ekstrakciju B-811 LSV
Racionalizacija potrošnje rashladne vode u univerzalnom uređaju za ekstrakciju B-811 LSV, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnoloski fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 703297 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Racionalizacija potrošnje rashladne vode u
univerzalnom uređaju za ekstrakciju B-811 LSV
(Rationalization of cooling water consumption in
universal extraction unit B-811 LSV)
Autori
Miljic, Goran
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnoloski fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
12.03
Godina
2014
Stranica
80
Mentor
Budžaki, Sandra ; Čačić Kenjerić, Frane (komentor)
Ključne riječi
ekstrakcija ; rashladna voda ; rashladni toranj ; temperatura ; termopar
(extraction ; cooling water ; cooling tower ; temperature ; thermocouple)
Sažetak
Mnogi uređaji za ekstrakciju pri svome radu troše značajne količine rashladne vode. Iz tog razloga javlja se potreba za racionalizacijom potrošnje rashladne vode. U ovome radu provedena je racionalizacija potrošnje rashladne vode u univerzalnom uređaju za ekstrakciju B-811 LSV. Studija potencijalne uštede rashladne vode napravljena je primjenom dimenzioniranog rashladnog tornja laboratorijskog mjerila. Za proračun rashladnog tornja određen je protok i temperatura rashladne vode na ulazu i izlazu iz hladila univerzalnog uređaja za ekstrakciju B-811 LSV, te temperaturu i relativnu vlažnost zraka u laboratoriju gdje su mjerenja provedena. Za mjerenje temperature rashladne vode korišteni su termoparovi tipa T. Na temelju izmjerenih parametara proveden je proračun rashladnog tornja. Proračunom rashladnog tornja utvrđena je potrebna visina (81, 45 cm) i promjer baze rashladnog tornja (13, 96 cm). Za potrebe provjere proračuna napravljene su dvije simulacije u programu CodeSkulptor. Rezultati dobiveni racionalizacijom potrošnje rashladne vode ukazuju na moguću uštedu u iznosu od 56, 87 %.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-113-1130471-0451 - Prijenos topline i toplinska svojstva pri procesiranju hrane (Šeruga, Bernarda, MZOS ) ( CroRIS)
MZOS-113-1130471-0592 - Nedestruktivne metode u procesima proizvodnje i čuvanja hrane (Magdić, Damir, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek