Pregled bibliografske jedinice broj: 703116
Fungicidi u zaštiti bilja i rezidue
Fungicidi u zaštiti bilja i rezidue. Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2014 (prirucnik)
CROSBI ID: 703116 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fungicidi u zaštiti bilja i rezidue
(Fungicides in plant protection and residues)
Autori
Ćosić, Jasenka ; Vrandečić, Karolina
Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, prirucnik, strucna
Izdavač
Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Grad
Osijek
Godina
2014
Stranica
56
ISBN
978-953-7871-20-8
Ključne riječi
fungicidi ; zaštita bilja ; biljne bolesti ; rezidue
(fungicides ; plant protection ; plant diseases ; residues)
Sažetak
Priručnik „Fungicidi u zaštiti bilja i rezidue“ daje temeljne spoznaje o bolestima biljaka i fungicidima, njihovoj važnosti, djelovanju, mogućnostima primjene u integriranoj zaštiti bilja, fenomenu rezistentnosti patogena na fungicide kao i reziduama fungicida u hrani. Kultivirane biljke napadaju različiti uzročnici bolesti koji, ovisno o stadiju razvoja i dijelu biljke koji je napadnut, prorjeđuju sklop, usporavaju rast i razvoj biljaka ili čak uzrokuju njihovo uginuće. Sve to dovodi do smanjenja količine i/ili kakvoće uroda. Kako bi se gubitci uslijed pojave bolesti sveli na najmanju moguću mjeru primjenjuju se različite mjere zaštite – od preventivnih do kurativnih. U okviru provedbe mjera zaštite od bolesti fungicidi i danas imaju vrlo značajnu ulogu. Dakako, to ne znači da fungicide možemo koristiti bez ikakve kontrole i potrebe, „za svaki slučaj“ i kada su nam na raspolaganju nepesticidne mjere. Integrirana zaštita bilja je ono čemu se teži u suvremenoj poljoprivredi, a obuhvaća niz mjera i postupaka kojima se smanjuje uporaba fungicida. Iako se niti u integriranoj proizvodnji ne može u potpunosti izbjeći njihova uporaba, kemijskoj zaštiti se pribjegava kada se nepesticidnim mjerama ne mogu spriječiti značajne gospodarske štete u količini i/ili kakvoći uroda. Rezistentnost patogena na fungicide je pojava postepenog snižavanja djelotvornosti na određenu gljivičnu vrstu. U priručniku su opisani čimbenici koji utječu na pojavu rezistentnosti kao i mjere kojima možemo usporiti ili čak spriječili njezin razvoj. Količina ostataka (rezidua) fungicida u hrani je s javno zdravstvenog stajališta iznimno važna te smo stoga u priručniku prikazali dostupne rezultate istraživanja provedenih u Hrvatskoj. Obzirom da je priručnik dio IPA projekta „Doprinos poljoprivrede čistom okolišu i zdravoj hrani“ nadamo se da će njegov sadržaj biti koristan svim poljoprivrednim proizvođačima uključenim u realizaciju projekta.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek