Pregled bibliografske jedinice broj: 702690
Utjecaj prešanja i prirodnih antioksidanasa na iskorištenje i oksidacijsku stabilnost Camelina sativa ulja
Utjecaj prešanja i prirodnih antioksidanasa na iskorištenje i oksidacijsku stabilnost Camelina sativa ulja, 2014., diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar
CROSBI ID: 702690 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj prešanja i prirodnih antioksidanasa na
iskorištenje i oksidacijsku stabilnost Camelina
sativa ulja
(The influence of pressing and natural antioxidants
on the yield and oxidation stability of camelina
sativa oil)
Autori
Prce, Nikolina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Mostar
Datum
02.07
Godina
2014
Stranica
75
Mentor
Jokić, Stela
Neposredni voditelj
Moslavac, Tihomir
Ključne riječi
Camelina sativa ulje ; hladno prešanje ; oksidacijska stabilnost ; prirodni antioksidansi
(Camelina sativa oil ; screw pressing ; oxidation stability ; natural antioxidants)
Sažetak
Cilj ovog rada je ispitati utjecaj procesnih parametara hladnog prešanja (temperatura zagrijavanja glave preše, frekvencija elektromotora i veličina otvora pužne preše) na iskorištenje i kvalitetu Camelina sativa ulja. Primjenom standardnih metoda određeni su parametri kvalitete ulja. Osim toga ispitivan je utjecaj dodatka prirodnih antioksidanasa na oksidacijsku stabilnost Camelina sativa ulja. Kao antioksidansi su korišteni: ekstrakt ružmarina Oxy'Less CS (0, 1% i 0, 3%), ekstrakt ružmarina Oxy'Less CLEAR (0, 1% i 0, 3%), ekstrakt ružmarina StabilEnhance OSR (0, 1% i 0, 3%), ekstrakt zelenog čaja (0, 1% i 0, 3%), ekstrakt nara (0, 1% i 0, 3%) i ekstrakt maslinovog lista (0, 1% i 0, 3%). Određivanje oksidacijske stabilnosti Camelina sativa ulja provedeno je četverodnevnim testom ubrzane oksidacije - Schaal Oven testom (63°C), a rezultat oksidacije ulja izražen je peroksidnim brojem. Najbolje antioksidacijsko djelovanje kod ispitivanog ulja pokazala je primjena ekstrakta ružmarina Oxy´Less CS.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek