Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 702690

Utjecaj prešanja i prirodnih antioksidanasa na iskorištenje i oksidacijsku stabilnost Camelina sativa ulja


Prce, Nikolina
Utjecaj prešanja i prirodnih antioksidanasa na iskorištenje i oksidacijsku stabilnost Camelina sativa ulja, 2014., diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar


CROSBI ID: 702690 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj prešanja i prirodnih antioksidanasa na iskorištenje i oksidacijsku stabilnost Camelina sativa ulja
(The influence of pressing and natural antioxidants on the yield and oxidation stability of camelina sativa oil)

Autori
Prce, Nikolina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Mostar

Datum
02.07

Godina
2014

Stranica
75

Mentor
Jokić, Stela

Neposredni voditelj
Moslavac, Tihomir

Ključne riječi
Camelina sativa ulje ; hladno prešanje ; oksidacijska stabilnost ; prirodni antioksidansi
(Camelina sativa oil ; screw pressing ; oxidation stability ; natural antioxidants)

Sažetak
Cilj ovog rada je ispitati utjecaj procesnih parametara hladnog prešanja (temperatura zagrijavanja glave preše, frekvencija elektromotora i veličina otvora pužne preše) na iskorištenje i kvalitetu Camelina sativa ulja. Primjenom standardnih metoda određeni su parametri kvalitete ulja. Osim toga ispitivan je utjecaj dodatka prirodnih antioksidanasa na oksidacijsku stabilnost Camelina sativa ulja. Kao antioksidansi su korišteni: ekstrakt ružmarina Oxy'Less CS (0, 1% i 0, 3%), ekstrakt ružmarina Oxy'Less CLEAR (0, 1% i 0, 3%), ekstrakt ružmarina StabilEnhance OSR (0, 1% i 0, 3%), ekstrakt zelenog čaja (0, 1% i 0, 3%), ekstrakt nara (0, 1% i 0, 3%) i ekstrakt maslinovog lista (0, 1% i 0, 3%). Određivanje oksidacijske stabilnosti Camelina sativa ulja provedeno je četverodnevnim testom ubrzane oksidacije - Schaal Oven testom (63°C), a rezultat oksidacije ulja izražen je peroksidnim brojem. Najbolje antioksidacijsko djelovanje kod ispitivanog ulja pokazala je primjena ekstrakta ružmarina Oxy´Less CS.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Stela Jokić (mentor)

Avatar Url Tihomir Moslavac (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Prce, Nikolina
Utjecaj prešanja i prirodnih antioksidanasa na iskorištenje i oksidacijsku stabilnost Camelina sativa ulja, 2014., diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar
Prce, N. (2014) 'Utjecaj prešanja i prirodnih antioksidanasa na iskorištenje i oksidacijsku stabilnost Camelina sativa ulja', diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar.
@phdthesis{phdthesis, author = {Prce, Nikolina}, year = {2014}, pages = {75}, keywords = {Camelina sativa ulje, hladno pre\v{s}anje, oksidacijska stabilnost, prirodni antioksidansi}, title = {Utjecaj pre\v{s}anja i prirodnih antioksidanasa na iskori\v{s}tenje i oksidacijsku stabilnost Camelina sativa ulja}, keyword = {Camelina sativa ulje, hladno pre\v{s}anje, oksidacijska stabilnost, prirodni antioksidansi}, publisherplace = {Mostar} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Prce, Nikolina}, year = {2014}, pages = {75}, keywords = {Camelina sativa oil, screw pressing, oxidation stability, natural antioxidants}, title = {The influence of pressing and natural antioxidants on the yield and oxidation stability of camelina sativa oil}, keyword = {Camelina sativa oil, screw pressing, oxidation stability, natural antioxidants}, publisherplace = {Mostar} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font