Pregled bibliografske jedinice broj: 702645
Dijetni problem: prehrana studenata na Sveučilištu u Splitu
Dijetni problem: prehrana studenata na Sveučilištu u Splitu // Contemporary Issues in Economy and Technology CIET 2014 - Conference Proceedings - / Plazibat, Bože ; Kosanović, Silvana (ur.).
Split: Sveučilišni odjel za stručne studije Sveučilišta u Splitu, 2014. str. P-125 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 702645 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Dijetni problem: prehrana studenata na Sveučilištu u Splitu
(Diet Problem: Students’ Nutrition at the University of Split)
Autori
Lebo, Renata ; Plazibat, Bože ; Reić, Lada
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Contemporary Issues in Economy and Technology CIET 2014 - Conference Proceedings -
/ Plazibat, Bože ; Kosanović, Silvana - Split : Sveučilišni odjel za stručne studije Sveučilišta u Splitu, 2014, P-125
ISBN
978-953-7220-15-0
Skup
Contemorary Issues in Economy and Technology - CIET 2014
Mjesto i datum
Split, Hrvatska, 19.06.2014. - 21.06.2014
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
dijetni problem; studentska prehrana; funkcija cilja; analiza osjetljivosti; MS Excel Solver
(diet problem; students’ nutrition; objective function; sensitivity analysis; MS Excel Solver)
Sažetak
Dijetni problem jedan je od najstarijih problema optimalizacije. Cilj je odabrati određenu količinu namirnica koja će zadovoljiti nutritivne potrebe uz najmanju cijenu promatranog obroka. U ovom je radu dijetni problem upotrijebljen sa svrhom optimalizacije studentske prehrane na Sveučilištu u Splitu. Cilj je minimalizirati energetsku vrijednost složenog obroka - ručka. Nakon prikupljanja podataka i provedene statističke analize razmatrano je zadovoljavanje nutritivnih potreba na primjeru deset različitih obroka. Slijedilo je definiranje matematičkog modela: varijabli odlučivanja i funkcije cilja te, obzirom na propisane namirnice i nutritivne zahtjeve, potrebna ograničenja u vidu nejednadžbi. Problem je riješen uz pomoć MS Excel-ovog alata Solver. Provedena je analiza osjetljivosti. Predložena su optimalna rješenja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Ekonomija