Pregled bibliografske jedinice broj: 702380
Optimiranje procesa proizvodnje visokokvalitetnog Camelina sativa ulja
Optimiranje procesa proizvodnje visokokvalitetnog Camelina sativa ulja, 2014., diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar
CROSBI ID: 702380 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Optimiranje procesa proizvodnje visokokvalitetnog
Camelina sativa ulja
(Optimization of the production of high quality
Camelina sativa oil)
Autori
Vukoja, Josipa
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Mostar
Datum
02.07
Godina
2014
Stranica
55
Mentor
Jokić, Stela
Neposredni voditelj
Aladić, Krunoslav
Ključne riječi
Camelina sativa ulje ; hladno prešanje ; ekstrakcija superkritičnim CO2 ; metoda odzivnih površina
(Camelina sativa oil ; screw pressing ; supercritical CO2 extraction ; response surface methodology)
Sažetak
Cilj ovoga rada bio je ispitati utjecaj parametara ekstrakcije ulja iz Camelina sativa L. sjemenki procesom hladnog prešanja nakon čega je provedena ekstrakcija zaostalog ulja u poogači pomoću superkritičnog CO2. U eksperimentima prešanja, korištena je metoda odzivnih površina (RSM) pomoću koje je ispitan utjecaj temperature zagrijavanja glave preše (30, 60, 90°C), frekvencije elektromotora (20, 30, 40 Hz) te veličine otvora pužne preše (6, 9, 12 mm) na iskorištenje i kvalitetu ulja. Optimalni uvjeti pri kojima je dobivena najveća količina i najbolja kvaliteta ulja su: temperatura 52°C, frekvencija 20 Hz i veličina otvora glave pužne preše 9 mm. Eksperimentalno dobivene vrijednosti bile su u skladu s predviđenim vrijednostima što upućuje na prikladnost korištenog modela i uspješnost metode odzivnih površina u optimiranju procesnih parametara prešanja. Pogača dobivena pri optimalnim uvjetima prešanja podvrgnuta je ekstrakciji na novokonstruiranom uređaju za superkritičnu ekstrakciju. Količina zaostalog ulja u pogači gotovo je potpuno ekstrahirana pomoću superkritičnog CO2.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2013-11-1321 - Primjena nusproizvoda prehrambene industrije za razvoj funkcionalnih i okolišno prihvatljivih ekstrudiranih proizvoda i aditiva (FUNEXFOOD) (Šubarić, Drago, HRZZ ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek