Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 702380

Optimiranje procesa proizvodnje visokokvalitetnog Camelina sativa ulja


Vukoja, Josipa
Optimiranje procesa proizvodnje visokokvalitetnog Camelina sativa ulja, 2014., diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar


CROSBI ID: 702380 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Optimiranje procesa proizvodnje visokokvalitetnog Camelina sativa ulja
(Optimization of the production of high quality Camelina sativa oil)

Autori
Vukoja, Josipa

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Mostar

Datum
02.07

Godina
2014

Stranica
55

Mentor
Jokić, Stela

Neposredni voditelj
Aladić, Krunoslav

Ključne riječi
Camelina sativa ulje ; hladno prešanje ; ekstrakcija superkritičnim CO2 ; metoda odzivnih površina
(Camelina sativa oil ; screw pressing ; supercritical CO2 extraction ; response surface methodology)

Sažetak
Cilj ovoga rada bio je ispitati utjecaj parametara ekstrakcije ulja iz Camelina sativa L. sjemenki procesom hladnog prešanja nakon čega je provedena ekstrakcija zaostalog ulja u poogači pomoću superkritičnog CO2. U eksperimentima prešanja, korištena je metoda odzivnih površina (RSM) pomoću koje je ispitan utjecaj temperature zagrijavanja glave preše (30, 60, 90°C), frekvencije elektromotora (20, 30, 40 Hz) te veličine otvora pužne preše (6, 9, 12 mm) na iskorištenje i kvalitetu ulja. Optimalni uvjeti pri kojima je dobivena najveća količina i najbolja kvaliteta ulja su: temperatura 52°C, frekvencija 20 Hz i veličina otvora glave pužne preše 9 mm. Eksperimentalno dobivene vrijednosti bile su u skladu s predviđenim vrijednostima što upućuje na prikladnost korištenog modela i uspješnost metode odzivnih površina u optimiranju procesnih parametara prešanja. Pogača dobivena pri optimalnim uvjetima prešanja podvrgnuta je ekstrakciji na novokonstruiranom uređaju za superkritičnu ekstrakciju. Količina zaostalog ulja u pogači gotovo je potpuno ekstrahirana pomoću superkritičnog CO2.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2013-11-1321 - Primjena nusproizvoda prehrambene industrije za razvoj funkcionalnih i okolišno prihvatljivih ekstrudiranih proizvoda i aditiva (FUNEXFOOD) (Šubarić, Drago, HRZZ ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Krunoslav Aladić (mentor)

Avatar Url Stela Jokić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Vukoja, Josipa
Optimiranje procesa proizvodnje visokokvalitetnog Camelina sativa ulja, 2014., diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar
Vukoja, J. (2014) 'Optimiranje procesa proizvodnje visokokvalitetnog Camelina sativa ulja', diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vukoja, Josipa}, year = {2014}, pages = {55}, keywords = {Camelina sativa ulje, hladno pre\v{s}anje, ekstrakcija superkriti\v{c}nim CO2, metoda odzivnih povr\v{s}ina}, title = {Optimiranje procesa proizvodnje visokokvalitetnog Camelina sativa ulja}, keyword = {Camelina sativa ulje, hladno pre\v{s}anje, ekstrakcija superkriti\v{c}nim CO2, metoda odzivnih povr\v{s}ina}, publisherplace = {Mostar} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vukoja, Josipa}, year = {2014}, pages = {55}, keywords = {Camelina sativa oil, screw pressing, supercritical CO2 extraction, response surface methodology}, title = {Optimization of the production of high quality Camelina sativa oil}, keyword = {Camelina sativa oil, screw pressing, supercritical CO2 extraction, response surface methodology}, publisherplace = {Mostar} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font