Pregled bibliografske jedinice broj: 70221
Pronalaženje nositelja poželjnih gospodarskih svojstava u pšenice (T. aestivum ssp. vulgare) 1. Visoki udio bjelančevina zrna
Pronalaženje nositelja poželjnih gospodarskih svojstava u pšenice (T. aestivum ssp. vulgare) 1. Visoki udio bjelančevina zrna // XXXV. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem Hrvatska agrikulturna znanost na pragu trećeg tisućljeća : knjiga sažetaka
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1999. str. 97-97 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 70221 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Pronalaženje nositelja poželjnih gospodarskih svojstava u pšenice (T. aestivum ssp. vulgare) 1. Visoki udio bjelančevina zrna
(Search for desirable agronomic traits in wheat (T. aestivum ssp. vulgare) 1. High grain protein content)
Autori
Samobor, Vesna ; Vukobratović, Želimir ; Jošt, Marijan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
XXXV. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem Hrvatska agrikulturna znanost na pragu trećeg tisućljeća : knjiga sažetaka
/ - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1999, 97-97
Skup
Znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem (35 ; 1999)
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 22.02.1999. - 25.02.1999
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Sažetak
Pekarska kakvoća pšenice složeno je svojstvo određeno nizom parametara, od kojih svaki ponaosob ima samo djelomični značaj. Jedino probno pečenje daje pravu sliku kakvoće sirovine, no kako je ono dugotrajan proces koji zahtijeva i veću količinu uzorka, primjenjuje se samo na materijalima u završnom stadiju selekcije. Udio bjelančevina u zrnu moguće je odrediti na relativno malom uzorku, pa je ovo prvi i najčešće korišten parametar u oplemenjivanju na kakvoću, primjeren za veliki broj analiza. Cilj ovog istraživanja bio je pronaći nositelje genetske osnove za visoki udio bjelančevina zrna. Materijal i metode: Tijekom dvije, klimatski vrlo različite godine, analizirani su uzorci zrna pšenice 57 sorata i linija iz šest zemalja sa tri kontinenta. Meljava uzoraka vršena je UD ciklonskim mlinom, spaljivanje uzoraka Hach-Digesdahl-ovim aparatom, a određivanja ukupnog dušika po mikro-Kjeldhalu. Udio bjelančevina izračunat je množenjem dobivene vrijednosti za dušik s faktorom 5, 7. Rezultat: Zbog manje oborina i više sunčanih dana vegetacijska sezona 1996/97. bila je povoljnija za ekspresiju udjela bjelančevina, pa su u prosjeku najviše vrijednosti zabilježene u pšenica iz SAD-a (15, 79%) i Argentine (15, 53%), a najmanje u pšenica iz Njemačke (14, 44%) i Novog Zelanda (14, 27%). Kao nosioci nasljedne osnove za visoki udio bjelančevina u oplemenjivanju mogle bi biti interesantne argentinske linije C00290 i C00207 s 16, 20% odnosno 15, 84% bjelančevina, te američke linije KS92WGRC23 i KS92WGRC22 s 15, 73% odnosno 15, 62% bjelančevina (prosjek za dvije godine). Navedeni su genotipovi dali urod od oko 6 t/ha, dok su se u ostalim gospodarskim svojstvima (masa 1000 zrna, hektolitar, visina biljke) bitno razlikovali. Ni jedan od ispitivanih genotipova nije nadmašio domaću visoko-kvalitetnu sortu Divana (16, 82% bjelančevina), koja je korištena kao standard.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)