Pregled bibliografske jedinice broj: 701849
Utjecaj hladnog gnječenja na svojstva disperzivno očvrsnute AlCu legure
Utjecaj hladnog gnječenja na svojstva disperzivno očvrsnute AlCu legure // CIET 2014 / Plazibat, Bože ; Kosanović, Silvana (ur.).
Split: Sveučilište u Splitu ; Sveučilišni odjel za stručne studije Sveučilišta u Splitu, 2014. str. 331-339 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 701849 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj hladnog gnječenja na svojstva disperzivno očvrsnute AlCu legure
(Influence of Cold Deformation on Properties of AlCu Alloy Hardened by Dispersion)
Autori
Kurelić, Zoran ; Gabrić, Igor
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
CIET 2014
/ Plazibat, Bože ; Kosanović, Silvana - Split : Sveučilište u Splitu ; Sveučilišni odjel za stručne studije Sveučilišta u Splitu, 2014, 331-339
ISBN
978-953-7220-15-0
Skup
CONTEMPORARY ISSUES IN ECONOMY AND TECHNOLOGY - CIET 2014
Mjesto i datum
Split, Hrvatska, 19.06.2014. - 21.06.2014
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
aluminijeve slitine ; percipitacijsko očvršćivanje ; tvrdoća ; deformacija
(aluminium alloys ; pecipitation hardening ; hardness ; deformation)
Sažetak
Toplinski očvrstivim aluminijevim legurama porast čvrstoće i tvrdoće se postiže precipitacijskim očvršćivanjem. U ovom radu je ispitana mogućnost utjecaja hladnog gnječenja, kao međufaze postupka očvršćivanja, s ciljem poboljšavanja konačnih mehaničkih svojstva (tvrdoća, čvrstoća). Pretpostavka je da se hladnim gnječenjem, ukoliko se obavi nakon gašenja, a prije prirodnog ili umjetnog dozrijevanja, može povoljno utjecati na mehanička svojstva. Ova pretpostavka je ispitana pokusom. Plan pokusa je određen korištenjem programskog paketa „Desing expert“. Vrijeme držanja uzorka i temperatura rastvaranja bakra u rešetki aluminija su bili jednaki za sve uzorke. U pokusu su varirane tri varijable: stupanj ugnječenja prije dozrijevanja, temperatura na kojoj se vrši dozrijevanje i vrijeme trajanja dozrijevanja. Odzivna veličina pokusa je tvrdoća nakon završenog dozrijevanja. Dobiveni rezultati su statistički obrađeni metodom analize varijance.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Strojarstvo
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Sveučilište u Splitu,
Sveučilište u Splitu Sveučilišni odjel za stručne studije