Pregled bibliografske jedinice broj: 701663
SUŠENJE SUSPENZIJE GLICINA RASPRŠIVANJEM
SUŠENJE SUSPENZIJE GLICINA RASPRŠIVANJEM // Knjiga sažetaka X. Susret mladih kemijskih inženjera / Findrik Blažević, Zvjezdana ; Sudar, Martina ; Šalić, Anita ; Vrsalović Presečki, Ana ; Vrsaljko, Domagoj (ur.).
Zagreb: Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, 2014. str. 123-123 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 701663 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
SUŠENJE SUSPENZIJE GLICINA RASPRŠIVANJEM
(SPRAY DRYING OF GLYCINE SUSPENSION)
Autori
Brcković, Lidija ; Penović, Tomislav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Knjiga sažetaka X. Susret mladih kemijskih inženjera
/ Findrik Blažević, Zvjezdana ; Sudar, Martina ; Šalić, Anita ; Vrsalović Presečki, Ana ; Vrsaljko, Domagoj - Zagreb : Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, 2014, 123-123
ISBN
978-953-6470-65-5
Skup
X. Susret mladih kemijskih inženjera
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 20.02.2014. - 21.02.2014
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
glicin; sušenje s raspršivanjem
(glycine; spray drying)
Sažetak
Sušenje s raspršivanjem omogućava nam da transformiramo kapljevitu sirovinu u suh proizvod u vrlo kratkom vremenu u usporedbi s većinom drugih procesa sušenja, te omogućava sušenje toplinski osjetljivih proizvoda. U ovom je radu istraženo kako promjena uvjeta provedbe procesa utječe na sastav i granulometrijske karakteristike glicina dobivenog sušenjem suspenzije glicina iz njegove zasićene otopine. Analiziran je utjecaj temperature, te protoka suspenzije i zraka za raspršivanje. Praškasti produkti su karakterizirani rendgenskom difrakcijskom analizom, diferencijalnom pretražnom kalorimetrijom, skenirajućim elektronskim mikroskopom, te je određena raspodjela veličina čestica ovisno o različitim radnim uvjetima. Rezultati su pokazali da se smjesa sastoji uglavnom od i polimorfa glicina s tragovima glicina. Istraživani radni uvjeti utječu na sastav i granulometrijske karkateristike dobivenih kristala. Kristali pravilne strukture, dobivaju se pri manjim protocima suspenzije i zraka za raspršivanje te najvećoj istraživanoj temperaturi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo
POVEZANOST RADA
Projekti:
110009
Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
Profili:
Tomislav Penović
(autor)