Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 701575

Pakiranje u kontroliranoj i modificiranoj atmosferi


Vuković, Dragana
Pakiranje u kontroliranoj i modificiranoj atmosferi, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar


CROSBI ID: 701575 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Pakiranje u kontroliranoj i modificiranoj atmosferi
(Packaging in controlled and modified atmosphere)

Autori
Vuković, Dragana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Mostar

Datum
11.06

Godina
2014

Stranica
20

Mentor
Jakobek, Lidija

Ključne riječi
pakiranje ; ambalažni materijali ; kontrolirana i modificirana atmosfera ; meso ; voće i povrće
(packaging ; packaging materials ; controlled and modified atmosphere ; flesh ; fruits and vegetables)

Sažetak
Pakiranje ima veliku ulogu u očuvanju kvalitete proizvoda. Razvoj industrije i tehnologije potakao je razvoj suvremenih metoda pakiranja kao što je pakiranje u kontroliranoj (controlled atmosphere- CA) i modificiranoj (modified atmosphere-MA) atmosferi. Kontrolirana ili modificirana atmosfera (CA, MA) je način pakiranja namirnica uz mijenjanje sastava plinova u atmosferi pakiranja (kisik, ugljikov dioksid, dušik) kako bi se postigao sastav atmosfere različit od onoga u normalnoj atmosferi (zraku). Glavne prednosti su usporavanje svih fizioloških funkcija namirnica čime se usporava disanje i starenje, a dugotrajnije se održava svježina i rok trajnosti. Postiže se atraktivniji izgled proizvoda što utječe na njegovu potrošačku vrijednost. Nedostatak ovih metoda je visoka cijena. Ove metode pakiranja se obično primjenjuju na namirnice koje su podložne brzom kvarenju, kao što su meso i mesni proizvodi te voće i povrće.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-113-1130471-0451 - Prijenos topline i toplinska svojstva pri procesiranju hrane (Šeruga, Bernarda, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Lidija Jakobek Barron (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Vuković, Dragana
Pakiranje u kontroliranoj i modificiranoj atmosferi, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar
Vuković, D. (2014) 'Pakiranje u kontroliranoj i modificiranoj atmosferi', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vukovi\'{c}, Dragana}, year = {2014}, pages = {20}, keywords = {pakiranje, ambala\v{z}ni materijali, kontrolirana i modificirana atmosfera, meso, vo\'{c}e i povr\'{c}e}, title = {Pakiranje u kontroliranoj i modificiranoj atmosferi}, keyword = {pakiranje, ambala\v{z}ni materijali, kontrolirana i modificirana atmosfera, meso, vo\'{c}e i povr\'{c}e}, publisherplace = {Mostar} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vukovi\'{c}, Dragana}, year = {2014}, pages = {20}, keywords = {packaging, packaging materials, controlled and modified atmosphere, flesh, fruits and vegetables}, title = {Packaging in controlled and modified atmosphere}, keyword = {packaging, packaging materials, controlled and modified atmosphere, flesh, fruits and vegetables}, publisherplace = {Mostar} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font