Pregled bibliografske jedinice broj: 701575
Pakiranje u kontroliranoj i modificiranoj atmosferi
Pakiranje u kontroliranoj i modificiranoj atmosferi, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar
CROSBI ID: 701575 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Pakiranje u kontroliranoj i modificiranoj atmosferi
(Packaging in controlled and modified atmosphere)
Autori
Vuković, Dragana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Mostar
Datum
11.06
Godina
2014
Stranica
20
Mentor
Jakobek, Lidija
Ključne riječi
pakiranje ; ambalažni materijali ; kontrolirana i modificirana atmosfera ; meso ; voće i povrće
(packaging ; packaging materials ; controlled and modified atmosphere ; flesh ; fruits and vegetables)
Sažetak
Pakiranje ima veliku ulogu u očuvanju kvalitete proizvoda. Razvoj industrije i tehnologije potakao je razvoj suvremenih metoda pakiranja kao što je pakiranje u kontroliranoj (controlled atmosphere- CA) i modificiranoj (modified atmosphere-MA) atmosferi. Kontrolirana ili modificirana atmosfera (CA, MA) je način pakiranja namirnica uz mijenjanje sastava plinova u atmosferi pakiranja (kisik, ugljikov dioksid, dušik) kako bi se postigao sastav atmosfere različit od onoga u normalnoj atmosferi (zraku). Glavne prednosti su usporavanje svih fizioloških funkcija namirnica čime se usporava disanje i starenje, a dugotrajnije se održava svježina i rok trajnosti. Postiže se atraktivniji izgled proizvoda što utječe na njegovu potrošačku vrijednost. Nedostatak ovih metoda je visoka cijena. Ove metode pakiranja se obično primjenjuju na namirnice koje su podložne brzom kvarenju, kao što su meso i mesni proizvodi te voće i povrće.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-113-1130471-0451 - Prijenos topline i toplinska svojstva pri procesiranju hrane (Šeruga, Bernarda, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Lidija Jakobek Barron
(mentor)