Pregled bibliografske jedinice broj: 701423
Utjecaj pH na ekstraktibilnost proteina i peptida iz brašna ječma
Utjecaj pH na ekstraktibilnost proteina i peptida iz brašna ječma, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 701423 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj pH na ekstraktibilnost proteina i peptida
iz brašna ječma
(PH Impact on protein and peptide extractability of
barley flour)
Autori
Kučko, Lucija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
04.06
Godina
2014
Stranica
36
Mentor
Strelec, Ivica
Neposredni voditelj
Kovač, Tihomir
Ključne riječi
ječam ; pH ekstrakcijskog otapala ; peptidi ; proteini ; slobodne amino skupine ; SDS-PAGE
(barley ; extraction pH ; free amino groups ; peptides ; proteins ; SDS-PAGE)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj pH ekstrakcijskog otapala na količinu ekstrahiranih proteina i peptida te slobodnih amino skupina iz cjelovitog brašna ječma šest različitih sorti ječma. Za ekstrakciju je korišten Britton- Robinsonov pufer raspona pH vrijednosti od 3 do 11. Rezultati su pokazali značajan utjecaj pH ekstrakcijskog otapala na količinu ekstrahiranih proteina iz cjelovitog brašna ječma. Naime, povišenjem pH ekstrakcijskog otapala u rasponu od 3-11 ustanovljen je četverostruki porast količine ekstrahiranih proteina. Rezultati su pokazali da pH pufera utječe i na količinu ekstrahiranih slobodnih amino skupina. Analiza TCA supernatanta pokazala je da mali peptidi čine prosječno 4% od ukupne količne proteina, ali da doprinose 60 -80% ukupnoj količini detektiranih slobodnih amino skupina. SDS-PAGE analiza ekstrakata potvrdila je značajan utjecaj pH na količinu ekstrahiranih proteina, no isto tako pokazala da se proteini ekstrahirani BrittonRobinsonovim puferom mogu prije svega pripisati albuminima i globulinima ječma.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek