Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 701423

Utjecaj pH na ekstraktibilnost proteina i peptida iz brašna ječma


Kučko, Lucija
Utjecaj pH na ekstraktibilnost proteina i peptida iz brašna ječma, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 701423 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj pH na ekstraktibilnost proteina i peptida iz brašna ječma
(PH Impact on protein and peptide extractability of barley flour)

Autori
Kučko, Lucija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
04.06

Godina
2014

Stranica
36

Mentor
Strelec, Ivica

Neposredni voditelj
Kovač, Tihomir

Ključne riječi
ječam ; pH ekstrakcijskog otapala ; peptidi ; proteini ; slobodne amino skupine ; SDS-PAGE
(barley ; extraction pH ; free amino groups ; peptides ; proteins ; SDS-PAGE)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj pH ekstrakcijskog otapala na količinu ekstrahiranih proteina i peptida te slobodnih amino skupina iz cjelovitog brašna ječma šest različitih sorti ječma. Za ekstrakciju je korišten Britton- Robinsonov pufer raspona pH vrijednosti od 3 do 11. Rezultati su pokazali značajan utjecaj pH ekstrakcijskog otapala na količinu ekstrahiranih proteina iz cjelovitog brašna ječma. Naime, povišenjem pH ekstrakcijskog otapala u rasponu od 3-11 ustanovljen je četverostruki porast količine ekstrahiranih proteina. Rezultati su pokazali da pH pufera utječe i na količinu ekstrahiranih slobodnih amino skupina. Analiza TCA supernatanta pokazala je da mali peptidi čine prosječno 4% od ukupne količne proteina, ali da doprinose 60 -80% ukupnoj količini detektiranih slobodnih amino skupina. SDS-PAGE analiza ekstrakata potvrdila je značajan utjecaj pH na količinu ekstrahiranih proteina, no isto tako pokazala da se proteini ekstrahirani BrittonRobinsonovim puferom mogu prije svega pripisati albuminima i globulinima ječma.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ivica Strelec (mentor)

Avatar Url Tihomir Kovač (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Kučko, Lucija
Utjecaj pH na ekstraktibilnost proteina i peptida iz brašna ječma, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Kučko, L. (2014) 'Utjecaj pH na ekstraktibilnost proteina i peptida iz brašna ječma', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ku\v{c}ko, Lucija}, year = {2014}, pages = {36}, keywords = {je\v{c}am, pH ekstrakcijskog otapala, peptidi, proteini, slobodne amino skupine, SDS-PAGE}, title = {Utjecaj pH na ekstraktibilnost proteina i peptida iz bra\v{s}na je\v{c}ma}, keyword = {je\v{c}am, pH ekstrakcijskog otapala, peptidi, proteini, slobodne amino skupine, SDS-PAGE}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ku\v{c}ko, Lucija}, year = {2014}, pages = {36}, keywords = {barley, extraction pH, free amino groups, peptides, proteins, SDS-PAGE}, title = {pH Impact on protein and peptide extractability of barley flour}, keyword = {barley, extraction pH, free amino groups, peptides, proteins, SDS-PAGE}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font