Pregled bibliografske jedinice broj: 701381
Funkcionalna važnost mineralnih tvari i vitamina mlijeka
Funkcionalna važnost mineralnih tvari i vitamina mlijeka // Mlijeko i ja, 1 (2013), 17; 12-13 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, ostalo)
CROSBI ID: 701381 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Funkcionalna važnost mineralnih tvari i vitamina mlijeka
(Functional importance of minerals and vitamins in milk)
Autori
Lisak Jakopović, Katarina
Izvornik
Mlijeko i ja (1846-8268) 1
(2013), 17;
12-13
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, ostalo
Ključne riječi
Mineralne tvari mlijeka; Vitamini mlijeka
(Milk minerals; Milk vitamins)
Sažetak
Mlijeko se oduvijek, pa i danas, smatralo kao dio zdrave i uravnotežene prehrane zbog čitavog niza hranjivih tvari, a pritom ima važnu ulogu jer pomaže zadovoljiti dnevne potrebe organizma. Kada se spominje sastav mlijeka, najčešće govorimo o sastojcima kojih u mlijeku ima najviše, a to su laktoza (4, 8%), mliječna mast (3, 7%) te proteini (3, 4%). Pri tom se vrlo često zaboravlja kako mlijeko ima veliku nutritivnu vrijednost zbog složenog sastava te čitave palete mineralnih tvari i vitamina. Upravo zbog istovremene prisutnosti svih sastojaka njihova djelotvornost je bolja, a iskoristivost veća.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Katarina Lisak Jakopović
(autor)