Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 700217

KVALITETA ÁGUA-MELA, TRADICIONALNOG PORTUGALSKOG PROIZVODA


Perkušić, Ana
KVALITETA ÁGUA-MELA, TRADICIONALNOG PORTUGALSKOG PROIZVODA, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 700217 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
KVALITETA ÁGUA-MELA, TRADICIONALNOG PORTUGALSKOG PROIZVODA
(QUALITY OF AGUA-MEL, TRADITIONAL PORTUGUESE PRODUCT)

Autori
Perkušić, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
24.09

Godina
2013

Stranica
58

Mentor
Vahčić, Nada

Neposredni voditelj
Figueira, Ana Cristina

Ključne riječi
agua-mel; hidroksimetilfurfural; melanoidini; fenoli; flavonoidi
(Agua-mel; hydroxymethylfurfural; melanoidins; phenols; flavonoids)

Sažetak
Água mel je tradicionalni portugalski proizvod dobiven od meda, propolisa i peludi zaostalih u saću nakon ekstrakcije meda. Proizvodi se od davnina i jako je cijenjen proizvod, ali tek su zadnjih godina započela istraživanja na njemu. Cilj ovog rada bio je stoga odrediti neke osnovne fizikalno-kemijske parametre, koncentraciju hidroksimetilfurfurala (HMF), ukupnih fenola i flavonoida, sadržaj melanoidina, te antioksidacijsku aktivnost. Određivanje je provedeno na trinaest uzoraka sakupljenih od proizvođača iz južnog Portugala. Izmjerena pH vrijednost slična je onima zabilježenim u medu, dok je aktivitet vode viši, a udio šećera niži od onih u medu. Sadržaj slobodnih kiselina i udio vode viši su od propisanih maksimalno dozvoljenih vrijednosti u medu. L* parametar boje mnogo je niži od parametra meda, što rezultira iz jako tamne boje proizvoda. Izmjerene su jako visoke koncentracije HMF, te značajne koncentracije ukupnih fenola, flavonoida i melanoidina. Dobru korelaciju sa sposobnošću hvatanja slobodnih radikala pokazuje koncentracija fenola i flavonoida, kao i sa bojom mjerenom spektrofotometrijski.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nada Vahčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Perkušić, Ana
KVALITETA ÁGUA-MELA, TRADICIONALNOG PORTUGALSKOG PROIZVODA, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Perkušić, A. (2013) 'KVALITETA ÁGUA-MELA, TRADICIONALNOG PORTUGALSKOG PROIZVODA', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Perku\v{s}i\'{c}, Ana}, year = {2013}, pages = {58}, keywords = {agua-mel, hidroksimetilfurfural, melanoidini, fenoli, flavonoidi}, title = {KVALITETA \'{A}GUA-MELA, TRADICIONALNOG PORTUGALSKOG PROIZVODA}, keyword = {agua-mel, hidroksimetilfurfural, melanoidini, fenoli, flavonoidi}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Perku\v{s}i\'{c}, Ana}, year = {2013}, pages = {58}, keywords = {Agua-mel, hydroxymethylfurfural, melanoidins, phenols, flavonoids}, title = {QUALITY OF AGUA-MEL, TRADITIONAL PORTUGUESE PRODUCT}, keyword = {Agua-mel, hydroxymethylfurfural, melanoidins, phenols, flavonoids}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font