Pregled bibliografske jedinice broj: 700217
KVALITETA ÁGUA-MELA, TRADICIONALNOG PORTUGALSKOG PROIZVODA
KVALITETA ÁGUA-MELA, TRADICIONALNOG PORTUGALSKOG PROIZVODA, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 700217 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
KVALITETA ÁGUA-MELA, TRADICIONALNOG PORTUGALSKOG PROIZVODA
(QUALITY OF AGUA-MEL, TRADITIONAL PORTUGUESE PRODUCT)
Autori
Perkušić, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
24.09
Godina
2013
Stranica
58
Mentor
Vahčić, Nada
Neposredni voditelj
Figueira, Ana Cristina
Ključne riječi
agua-mel; hidroksimetilfurfural; melanoidini; fenoli; flavonoidi
(Agua-mel; hydroxymethylfurfural; melanoidins; phenols; flavonoids)
Sažetak
Água mel je tradicionalni portugalski proizvod dobiven od meda, propolisa i peludi zaostalih u saću nakon ekstrakcije meda. Proizvodi se od davnina i jako je cijenjen proizvod, ali tek su zadnjih godina započela istraživanja na njemu. Cilj ovog rada bio je stoga odrediti neke osnovne fizikalno-kemijske parametre, koncentraciju hidroksimetilfurfurala (HMF), ukupnih fenola i flavonoida, sadržaj melanoidina, te antioksidacijsku aktivnost. Određivanje je provedeno na trinaest uzoraka sakupljenih od proizvođača iz južnog Portugala. Izmjerena pH vrijednost slična je onima zabilježenim u medu, dok je aktivitet vode viši, a udio šećera niži od onih u medu. Sadržaj slobodnih kiselina i udio vode viši su od propisanih maksimalno dozvoljenih vrijednosti u medu. L* parametar boje mnogo je niži od parametra meda, što rezultira iz jako tamne boje proizvoda. Izmjerene su jako visoke koncentracije HMF, te značajne koncentracije ukupnih fenola, flavonoida i melanoidina. Dobru korelaciju sa sposobnošću hvatanja slobodnih radikala pokazuje koncentracija fenola i flavonoida, kao i sa bojom mjerenom spektrofotometrijski.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija