Pregled bibliografske jedinice broj: 700197
AFLATOKSIN B1 I OKRATOKSIN A U ŽITARICAMA S PODRUČJA SJEVEROZAPADNE HRVATSKE
AFLATOKSIN B1 I OKRATOKSIN A U ŽITARICAMA S PODRUČJA SJEVEROZAPADNE HRVATSKE, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 700197 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
AFLATOKSIN B1 I OKRATOKSIN A U ŽITARICAMA S PODRUČJA SJEVEROZAPADNE HRVATSKE
(AFLATOXIN B1 AND OCHRATOXIN A IN CEREALS FROM NORTHWEST REGION OF CROATIA)
Autori
Janči, Marijana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
25.09
Godina
2013
Stranica
49
Mentor
Vahčić, Nada
Neposredni voditelj
Pleadin, Jelka
Ključne riječi
mikotoksini; žitarice; aflatoksin B1; okratoksin A; ELISA
(mycotoxins; cereals; aflatoxin B1; ochratoxin A; ELISA)
Sažetak
Mikotoksini su toksični metaboliti plijesni koji narušavaju zdravlje ljudi i životinja. Zaštita hrane i hrane za životinje od mikotoksina mora se provoditi kroz cijeli prehrambeni lanac. Mogu se naći u žitaricama i proizvodima na bazi žitarica, a u organizam ulaze najčešće putem hrane, uzrokujući oboljenja zvana mikotoksikoze. U radu su opisani akutni i kronični učinci aflatoksina B1 (AFB1) i okratoksina A (OTA). AFB1 je mikotoksin kojeg sintetiziraju plijesni uglavnom roda Aspergillus. Pripisuje mu se karcinogenost, mutagenost, teratogenost i imunosupresivno djelovanje te ima najjače hepatokarcinogeno djelovanje na sisavce. OTA je nefrotoksin koji proizvode plijesni iz rodova Aspergillus i Penicillium s potencijalnim karcinogenim djelovanjem u ljudi, koji se dovodi u vezu s razvojem endemske nefropatije. U ovom radu određene su količine aflatoksina B1 i okratoksina A ELISA metodom u odabranim uzorcima žitarica ; pri čemu su najviše količine AFB1 (60, 6 ug kg-1) i OTA (82, 4 ug kg-1) nađene u uzorcima kukuruza.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb