Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 700192

KVALITETA I ZDRAVSTVENA ISPRAVNOST DOMAĆIH ISTARSKIH I SLAVONSKIH TRAJNIH KOBASICA


Janči, Sanela
KVALITETA I ZDRAVSTVENA ISPRAVNOST DOMAĆIH ISTARSKIH I SLAVONSKIH TRAJNIH KOBASICA, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 700192 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
KVALITETA I ZDRAVSTVENA ISPRAVNOST DOMAĆIH ISTARSKIH I SLAVONSKIH TRAJNIH KOBASICA
(QUALITY AND HEALTH SAFETY OF HOME MADE ISTRIAN AND SLAVONIAN DRY SAUSAGES)

Autori
Janči, Sanela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
25.09

Godina
2013

Stranica
64

Mentor
Vahčić, Nada

Neposredni voditelj
Pleadin, Jelka

Ključne riječi
fizikalno-kemijski sastav; slavonska domaća kobasica; istarska domaća kobasica; aditivi
(chemical composition; slavonian homemade sasusage; istrian homemade sausage; aditives)

Sažetak
Svrha ovog rada je odrediti fizikalno-kemijska svojstva i količinu aditiva dodanih u domaće trajne kobasice proizvedene na tradicionalan način u seoskim domaćinstvima, jer je riječ o skupini proizvoda od kojih se samo dio proizvodi i stavlja na tržište pod nadzorom. Za ove proizvode standardi kakvoće ni uvjeti proizvodnje nisu definirani pa su sastav i kakvoća vrlo neujednačeni. Prehrambeni aditivi se u industriji mesa koriste radi poboljšanja senzorskih svojstava, pospješenja postupka proizvodnje i produženja roka trajanja, a upotrijebljene količine trebaju udovoljavati zahtjevima zakonodavstva. Rad daje pregled rezultata ispitivanja pH, udjela vode, ukupnog pepela, ukupnih masti, ukupnih bjelančevina, kolagena i natrijevog klorida te količine natrijevog nitrita i polifosfata. Ispitivanje je provedeno na 10 uzoraka slavonskih i 12 uzoraka istarskih kobasica i utvrđena je heterogenost u sastavu te je potvrđeno da su trajne kobasice najkvalitetniji kobasičarski proizvod na hrvatskom tržištu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nada Vahčić (mentor)

Avatar Url Jelka Pleadin (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Janči, Sanela
KVALITETA I ZDRAVSTVENA ISPRAVNOST DOMAĆIH ISTARSKIH I SLAVONSKIH TRAJNIH KOBASICA, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Janči, S. (2013) 'KVALITETA I ZDRAVSTVENA ISPRAVNOST DOMAĆIH ISTARSKIH I SLAVONSKIH TRAJNIH KOBASICA', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Jan\v{c}i, Sanela}, year = {2013}, pages = {64}, keywords = {fizikalno-kemijski sastav, slavonska doma\'{c}a kobasica, istarska doma\'{c}a kobasica, aditivi}, title = {KVALITETA I ZDRAVSTVENA ISPRAVNOST DOMA\'{C}IH ISTARSKIH I SLAVONSKIH TRAJNIH KOBASICA}, keyword = {fizikalno-kemijski sastav, slavonska doma\'{c}a kobasica, istarska doma\'{c}a kobasica, aditivi}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Jan\v{c}i, Sanela}, year = {2013}, pages = {64}, keywords = {chemical composition, slavonian homemade sasusage, istrian homemade sausage, aditives}, title = {QUALITY AND HEALTH SAFETY OF HOME MADE ISTRIAN AND SLAVONIAN DRY SAUSAGES}, keyword = {chemical composition, slavonian homemade sasusage, istrian homemade sausage, aditives}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font