Pregled bibliografske jedinice broj: 700183
SENZORSKE ZNAČAJKE MEDLJIKOVCA
SENZORSKE ZNAČAJKE MEDLJIKOVCA, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 700183 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
SENZORSKE ZNAČAJKE MEDLJIKOVCA
(SENSORY CHARACTERISTICS OF HONEYDEW HONEY)
Autori
Jazbec, Jana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
01.09
Godina
2013
Stranica
23
Mentor
Marković, Ksenija
Ključne riječi
senzorske značajke; medljikovac; pripadnost meda vrsti
(sensory characteristics; honeydew honey; affiliation of honey samples)
Sažetak
Med je prirodni proizvod složenog sastava, izrazite nutritivne i energetske vrijednosti. Određivanje vrste meda provodi se peludnom analizom, fizikalno-kemijskim metodama, a važnu ulogu ima i senzorska procjena. Senzorskom analizom procijenjuju se olfaktorne, okusne i fizikalne karakteristike meda. Cilj ovog rada bio je izdvojiti najznačajnije senzorske značajke medljikovca te senzorskom procjenom odrediti u kolikoj mjeri analizirani uzorci pripadaju navedenoj vrsti meda. Tijekom istraživanja procijenjene su vizualne, olfaktorne i okusne značajke te fizikalne osobine 5 uzoraka medljikovca iz sezone 2012. Uzorcima je utvrđena i pripadnost određenoj vrsti meda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ksenija Marković
(mentor)