Pregled bibliografske jedinice broj: 700179
PROCJENA UČINKOVITOSTI PANELA ZA SENZORSKU PROCJENU MEDA
PROCJENA UČINKOVITOSTI PANELA ZA SENZORSKU PROCJENU MEDA, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 700179 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
PROCJENA UČINKOVITOSTI PANELA ZA SENZORSKU PROCJENU MEDA
(PERFORMANCE EVALUATION OF THE PANEL FOR THE HONEY SENSORY EVALUATION)
Autori
Kolaček, Matea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.09
Godina
2013
Stranica
67
Mentor
Marković, Ksenija
Ključne riječi
med; senzorska procjena; statističke metode; panel
(honey; sensory evaluation; statistical methods; sensory panel)
Sažetak
Senzorska procjena ima bitnu ulogu u procjeni kvalitete meda te ima vrijedan doprinos u određivanju vrste meda. Tijekom ovog istraživanja, statističkim metodama, procjenjena je učinkovitost panela od pet senzorskih analitičara koji su procijenili 131 uzorak meda (med kestena, livadni med, bagremov med, cvjetni med, medljikovac, med lipe, med kadulje), obzirom na senzorska svojstva izgleda (čistoća, boja, prozirnost), mirisa, okusa, arome (sortna karakteristika i postojanost arome) te pravilnost sorte. Primjenjene su univarijantne, multivarijantne statističke metode, dvosmjerna ANOVA te „Eggshell“ profiliranje. Dobiveni rezultati pokazuju da postoje statistički značajne razlike u procjeni pojedinih senzorskih svojstava između članova panela. Za procjenu određenih senzorskih svojstava pojedinačnih vrsta meda postoji potreba za dodatnom edukacijom članova panela senzorskih ocjenjivača.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ksenija Marković
(mentor)