Pregled bibliografske jedinice broj: 700176
PARAMETRI KVALITETE MEDLJIKOVCA, CVJETNOG, LIVADNOG I ŠUMSKOG MEDA TE RAZLIČITIH VRSTA UNIFLORNOG MEDA
PARAMETRI KVALITETE MEDLJIKOVCA, CVJETNOG, LIVADNOG I ŠUMSKOG MEDA TE RAZLIČITIH VRSTA UNIFLORNOG MEDA, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 700176 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
PARAMETRI KVALITETE MEDLJIKOVCA, CVJETNOG, LIVADNOG I ŠUMSKOG MEDA TE RAZLIČITIH VRSTA UNIFLORNOG MEDA
(QUALITY PARAMETERS OF HONEYDEW, FLORAL, MEADOW AND FOREST HONEY AS WELL AS VARIOUS SPECIES OF MONOFLORAL HONEY)
Autori
Čalopek, Bruno
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
25.09
Godina
2013
Stranica
58
Mentor
Marković, Ksenija
Ključne riječi
fizikalno-kemijski parametri; kvaliteta meda; med
(physicochemical parameters; quality of honey; honey)
Sažetak
Kvaliteta meda znatno utječe na nutritivnu vrijednost meda u ljudskoj prehrani, a određuju je mnogi parametri koje se ispituju različitim fizikalno-kemijskim metodama u cilju zaštite potrošača. Cilj ovog rada bio je odrediti karakteristične parametre kvalitete meda kao što su maseni udjel vode, kiselost, električnavodljivost, maseni udjel reducirajućih šećera, maseni udjel saharoze i maseni udjel hidroksimetilfurfurala. Parametri su određeni u 133 uzorka različitih vrsta meda podrijetlom iz Republike Hrvatske iz sezone 2012, kao što su medljikovac, cvjetni med, livadni med, šumski med te med bagrema, lipe, kestena, kadulje, suncokreta i zlatošipke. Rezultati pokazuju da većina uzoraka meda udovoljava zahtjevima Pravilnika.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ksenija Marković
(mentor)