Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 699834

Utjecaj lokaliteta na udio flavonoida i antioksidacijsku aktivnost ploda rogača (Ceratonia siliqua L.)


Mlikota, Tea
Utjecaj lokaliteta na udio flavonoida i antioksidacijsku aktivnost ploda rogača (Ceratonia siliqua L.), 2014., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 699834 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj lokaliteta na udio flavonoida i antioksidacijsku aktivnost ploda rogača (Ceratonia siliqua L.)
(The influence of growing locality on flavonoid content and a)

Autori
Mlikota, Tea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
14.04

Godina
2014

Stranica
56

Mentor
Vitali Čepo, Dubravka

Ključne riječi
rogač; antiosidansi; lokalitet; flavonoidi
(carob; antioxidadants; locality; flavonoids)

Sažetak
U okviru ovog istraživanja određen je udio flavonoida, ABTS antiradikalna učinkovitost i FRAP redukcijska učinkovitost mahuna rogača (Ceratonia siliqua L.) sa različitih lokaliteta. Analizirani uzorci prikupljeni su na 14 lokaliteta na dalmatinskoj obali i otocima u toku jeseni 2011. godine. Ovaj rad predstavlja dio istraživanja koje će ukazati na nutritivnu vrijednost i udio bioaktivnih sastavnica naših divljih tipova rogača koji su do danas u potpunosti neistraženi. Nakon provedenih istraživanja jasno je da postoje statistički značajne razlike u udjelu flavonoida te ABTS antiradikalnoj i redukcijskoj učinkovitosti plodova rogača prikupljenih na različitim lokalitetima, a uočene razlike mogu biti posljedica različitih geoklimatskih uvjeta na različitim lokacijama, posljedica razlike u genotipu ili kombinacija dvaju utjecaja. Udio flavonoida u ekstraktima bio je relativno nizak i kretao se od 8.19 mg QE/100 g do 50.78 mg QE/100, antiradikalna učinkovitost kretala su se u rasponu od 30.38 mg TE/g do 67.11 mg TE/g, a redukcijska učinkovitost kretala se od 0.26 mmol FeSO4/g do 0.66 mmol FeSO4/g brašna rogača. Statističkom analizom utvrđeno je da ne postoji značajna korelacija između udjela flavonoida i antioksidacijske učinkovitosti, vjerojatno zbog male zastupljenosti flavonoida u mahuni rogača. Naime, od polifenolnih spojeva u plodu rogača prevladavaju uglavnom fenolne kiseline koje također posjeduju antioksidacijsku aktivnost. Ovu pretpostavku dokazuje činjenica da je dokazana statistički značajna korelacija između udjela ukupnih fenola i oba tipa istraživane antioksidacijske aktivnosti. Rezultati ovog istraživanja prvi su dostupni podaci o udjelu flavonoida i antioksidacijskoj učinkovitosti plodova divljih tipova rogača prikupljenih na našoj obali i otocima. Vrlo značajna antioksidacijska aktivnost pojedinih uzoraka ukazuje na potrebu daljnjih istraživanja naših divljih tipova, a u cilju zaštite, kultivacije te mogućnosti uporabe brašna rogača u razvoju funkcionalne hrane i nutraceutika.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Farmacija

Napomena
Diplomski rad



POVEZANOST RADA


Projekti:
006-1130475-0159 - Funkcionalna hrana-dijetetski proizvodi na bazi žitarica (Vedrina-Dragojević, Irena, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Dubravka Vitali Čepo (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mlikota, Tea
Utjecaj lokaliteta na udio flavonoida i antioksidacijsku aktivnost ploda rogača (Ceratonia siliqua L.), 2014., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Mlikota, T. (2014) 'Utjecaj lokaliteta na udio flavonoida i antioksidacijsku aktivnost ploda rogača (Ceratonia siliqua L.)', diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mlikota, Tea}, year = {2014}, pages = {56}, keywords = {roga\v{c}, antiosidansi, lokalitet, flavonoidi}, title = {Utjecaj lokaliteta na udio flavonoida i antioksidacijsku aktivnost ploda roga\v{c}a (Ceratonia siliqua L.)}, keyword = {roga\v{c}, antiosidansi, lokalitet, flavonoidi}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mlikota, Tea}, year = {2014}, pages = {56}, keywords = {carob, antioxidadants, locality, flavonoids}, title = {The influence of growing locality on flavonoid content and a}, keyword = {carob, antioxidadants, locality, flavonoids}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font