Pregled bibliografske jedinice broj: 699834
Utjecaj lokaliteta na udio flavonoida i antioksidacijsku aktivnost ploda rogača (Ceratonia siliqua L.)
Utjecaj lokaliteta na udio flavonoida i antioksidacijsku aktivnost ploda rogača (Ceratonia siliqua L.), 2014., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 699834 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj lokaliteta na udio flavonoida i antioksidacijsku aktivnost ploda rogača (Ceratonia siliqua L.)
(The influence of growing locality on flavonoid content and a)
Autori
Mlikota, Tea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
14.04
Godina
2014
Stranica
56
Mentor
Vitali Čepo, Dubravka
Ključne riječi
rogač; antiosidansi; lokalitet; flavonoidi
(carob; antioxidadants; locality; flavonoids)
Sažetak
U okviru ovog istraživanja određen je udio flavonoida, ABTS antiradikalna učinkovitost i FRAP redukcijska učinkovitost mahuna rogača (Ceratonia siliqua L.) sa različitih lokaliteta. Analizirani uzorci prikupljeni su na 14 lokaliteta na dalmatinskoj obali i otocima u toku jeseni 2011. godine. Ovaj rad predstavlja dio istraživanja koje će ukazati na nutritivnu vrijednost i udio bioaktivnih sastavnica naših divljih tipova rogača koji su do danas u potpunosti neistraženi. Nakon provedenih istraživanja jasno je da postoje statistički značajne razlike u udjelu flavonoida te ABTS antiradikalnoj i redukcijskoj učinkovitosti plodova rogača prikupljenih na različitim lokalitetima, a uočene razlike mogu biti posljedica različitih geoklimatskih uvjeta na različitim lokacijama, posljedica razlike u genotipu ili kombinacija dvaju utjecaja. Udio flavonoida u ekstraktima bio je relativno nizak i kretao se od 8.19 mg QE/100 g do 50.78 mg QE/100, antiradikalna učinkovitost kretala su se u rasponu od 30.38 mg TE/g do 67.11 mg TE/g, a redukcijska učinkovitost kretala se od 0.26 mmol FeSO4/g do 0.66 mmol FeSO4/g brašna rogača. Statističkom analizom utvrđeno je da ne postoji značajna korelacija između udjela flavonoida i antioksidacijske učinkovitosti, vjerojatno zbog male zastupljenosti flavonoida u mahuni rogača. Naime, od polifenolnih spojeva u plodu rogača prevladavaju uglavnom fenolne kiseline koje također posjeduju antioksidacijsku aktivnost. Ovu pretpostavku dokazuje činjenica da je dokazana statistički značajna korelacija između udjela ukupnih fenola i oba tipa istraživane antioksidacijske aktivnosti. Rezultati ovog istraživanja prvi su dostupni podaci o udjelu flavonoida i antioksidacijskoj učinkovitosti plodova divljih tipova rogača prikupljenih na našoj obali i otocima. Vrlo značajna antioksidacijska aktivnost pojedinih uzoraka ukazuje na potrebu daljnjih istraživanja naših divljih tipova, a u cilju zaštite, kultivacije te mogućnosti uporabe brašna rogača u razvoju funkcionalne hrane i nutraceutika.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Farmacija
Napomena
Diplomski rad
POVEZANOST RADA
Projekti:
006-1130475-0159 - Funkcionalna hrana-dijetetski proizvodi na bazi žitarica (Vedrina-Dragojević, Irena, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Profili:
Dubravka Vitali Čepo
(mentor)