Pregled bibliografske jedinice broj: 699813
Interakcije hrane i lijekova
Interakcije hrane i lijekova, 2013., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 699813 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Interakcije hrane i lijekova
(Food-drug interactions)
Autori
Andrić, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
14.09
Godina
2013
Stranica
59
Mentor
Vedrina-Dragojević, Irena
Neposredni voditelj
Vitali Čepo, Dubravka
Ključne riječi
lijek; hrana; interakcije; metabolizam lijekova
(drugs; food; interactions; drug metabolism)
Sažetak
U ovom diplomskom radu dan je pregled osnovnih pojmova vezanih za pojavu interakcije između hrane i lijekova. Opisan je farmakokinetički i farmakodinamički utjecaj određenih bioaktivnih komponenti na mogućnost pojave interakcija. Navedene su pojedine skupine lijekova te različiti biljni pripravci koji najčešće ulaze u hrana-lijek interakcije. Da bi se ispoljile klinički značajne interakcije potrebna je istodobna primjena lijeka i hrane/pića, prisutnost velike količine jednog ili drugog, a vjerojatnost pojave interakcija veća je kod rizičnih skupina pacijenata. Interakcije hrana-lijek mogu rezultirati promjenom nutritivnog statusa ili zbog inkompatibilnosti lijek-hrana dolazi do promijenjenog djelovanja lijeka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Farmacija
Napomena
Diplomski rad
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb