Pregled bibliografske jedinice broj: 699549
Prehrana bolesnika s ankilozantnim spondilitisom
Prehrana bolesnika s ankilozantnim spondilitisom // Reumatizam, 38 (1991), 17-20 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 699549 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prehrana bolesnika s ankilozantnim spondilitisom
(Diet in patients with ankylosing spondylitis)
Autori
Jajić, Ivo ; Jajić, Zrinka ; Cegnar, M ; Ožić-Bebek ; Jajić, Ines.
Izvornik
Reumatizam (0374-1338) 38
(1991);
17-20
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
dijeta; ankilozantni spondilitis
(diet; ankylosing spondylitis)
Sažetak
Ispitivana je prehrana u 77 bolesnika s ankilozantnim spondilitisom među kojima je bilo 51 muškaraca (66%) i 26 žena (34%). Svi bolesnici upotrebljavaju stalno ili povremeno proizvode od brašna (kruh i tjesteninu) i povremeno kolače, svakodnevno ili povremeno meso i mesne prerađevine, e najčešće svinjsko, pileće i goveđe meso. Većina ispitanika upotrebljava svakodnevno ili povremeno mlijeko i mliječne proizvode (tvrdi sir). Maslac ne upotrebljava 38 od 77 bolesnika a ulje koristi svakodnevno 56 i povremeno 19 ispitanika. Povrće svakodnevno koristi samo 1/3 bolesnika, a svježe voće svakodnevno tek 55 i povremeno 21 bolesnik. Nismo opazili da naši bolesnici koriste bilo kakove restrikcije u prehrani jer ona uglavnom odgovara prehrani ostale populacije. Zbog toga bi valjalo u daljnjem istraživanju izraditi i organizirati specifičniji "jelovnik" bolesnicima s ankilozantnim spondilitisom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Scopus
- MEDLINE
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- MEDLINE