Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 699234

Infestacija tvrdih sireva sirnom grinjom (Tyrophagus casei)


Božica Vešligaj
Infestacija tvrdih sireva sirnom grinjom (Tyrophagus casei) // 2.Međunarodni stručno-znanstveni simpozij / Dražen Lušić (ur.).
Opatija: Hrvatska udruga za sanitarno inženjerstvo-Komora sanitarnih inženjera i tehničara, 2007. str. 10-10 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, stručni)


CROSBI ID: 699234 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Infestacija tvrdih sireva sirnom grinjom (Tyrophagus casei)
(Infestation of hard cheeses with cheese maggot (Tyrophagus casei))

Autori
Božica Vešligaj

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
2.Međunarodni stručno-znanstveni simpozij / Dražen Lušić - Opatija : Hrvatska udruga za sanitarno inženjerstvo-Komora sanitarnih inženjera i tehničara, 2007, 10-10

Skup
Sanitarno inženjerstvo

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 04.10.2007. - 06.10.2007

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
sir; grinja; piretrin (prirodni i sintetski)
(cheese; maggot; pyrethrum (natural; synthetic))

Sažetak
Infestacija tvrdih sireva sirnom grinjom (Tyrophagus casei) Sir, kao visokovrijedna namirnica animalnog podrijetla, idealan je medij za rast i razmnožavanje mikroorganizama, plijesni, grinja. Zdravstvena ispravnost mliječnih proizvoda ne ovisi samo o kvaliteti sirovine, tj. o kvaliteti i zdravstvenoj ispravnosti mlijeka, već i o tehnološkom procesu prerade mlijeka, te o načinu čuvanja i rukovanja gotovim proizvodima. Unatoč svim poduzetim mjerama tijekom proizvodnje, dobre sanitacije i dobre proizvođačke prakse (GMP), kao i načela HACCP-a, ponekad je zaista teško izbjeći infestaciju proizvoda različitim kukcima i grinjama. Najčešće se na kori sira pojavljuje sirna grinja ili pršica (Tyrophagus casei). Grinje na tvrdim sirevima moguće je suzbiti tijekom zrenja i skladištenja preparatima čija je djelatna tvar na osnovi prirodnog piretrina, i preparatom na osnovi sintetičkog piretrina. Ova dva preparata su odabrana prvenstveno zbog toga, jer su ekološki prihvatljivi i biodegradabilni i što ne ostavljaju rezidue u tretiranim proizvodima, što je vidljivo iz analitičkog izvješća ovlaštene ustanove.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb,
Zdravstveno veleučilište, Zagreb

Profili:

Avatar Url Margareta Vešligaj (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Božica Vešligaj
Infestacija tvrdih sireva sirnom grinjom (Tyrophagus casei) // 2.Međunarodni stručno-znanstveni simpozij / Dražen Lušić (ur.).
Opatija: Hrvatska udruga za sanitarno inženjerstvo-Komora sanitarnih inženjera i tehničara, 2007. str. 10-10 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, stručni)
Božica Vešligaj (2007) Infestacija tvrdih sireva sirnom grinjom (Tyrophagus casei). U: Dražen Lušić (ur.)2.Međunarodni stručno-znanstveni simpozij.
@article{article, year = {2007}, pages = {10-10}, keywords = {sir, grinja, piretrin (prirodni i sintetski)}, title = {Infestacija tvrdih sireva sirnom grinjom (Tyrophagus casei)}, keyword = {sir, grinja, piretrin (prirodni i sintetski)}, publisher = {Hrvatska udruga za sanitarno in\v{z}enjerstvo-Komora sanitarnih in\v{z}enjera i tehni\v{c}ara}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, year = {2007}, pages = {10-10}, keywords = {cheese, maggot, pyrethrum (natural, synthetic)}, title = {Infestation of hard cheeses with cheese maggot (Tyrophagus casei)}, keyword = {cheese, maggot, pyrethrum (natural, synthetic)}, publisher = {Hrvatska udruga za sanitarno in\v{z}enjerstvo-Komora sanitarnih in\v{z}enjera i tehni\v{c}ara}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font