Pregled bibliografske jedinice broj: 699234
Infestacija tvrdih sireva sirnom grinjom (Tyrophagus casei)
Infestacija tvrdih sireva sirnom grinjom (Tyrophagus casei) // 2.Međunarodni stručno-znanstveni simpozij / Dražen Lušić (ur.).
Opatija: Hrvatska udruga za sanitarno inženjerstvo-Komora sanitarnih inženjera i tehničara, 2007. str. 10-10 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 699234 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Infestacija tvrdih sireva sirnom grinjom (Tyrophagus casei)
(Infestation of hard cheeses with cheese maggot (Tyrophagus casei))
Autori
Božica Vešligaj
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
2.Međunarodni stručno-znanstveni simpozij
/ Dražen Lušić - Opatija : Hrvatska udruga za sanitarno inženjerstvo-Komora sanitarnih inženjera i tehničara, 2007, 10-10
Skup
Sanitarno inženjerstvo
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 04.10.2007. - 06.10.2007
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
sir; grinja; piretrin (prirodni i sintetski)
(cheese; maggot; pyrethrum (natural; synthetic))
Sažetak
Infestacija tvrdih sireva sirnom grinjom (Tyrophagus casei) Sir, kao visokovrijedna namirnica animalnog podrijetla, idealan je medij za rast i razmnožavanje mikroorganizama, plijesni, grinja. Zdravstvena ispravnost mliječnih proizvoda ne ovisi samo o kvaliteti sirovine, tj. o kvaliteti i zdravstvenoj ispravnosti mlijeka, već i o tehnološkom procesu prerade mlijeka, te o načinu čuvanja i rukovanja gotovim proizvodima. Unatoč svim poduzetim mjerama tijekom proizvodnje, dobre sanitacije i dobre proizvođačke prakse (GMP), kao i načela HACCP-a, ponekad je zaista teško izbjeći infestaciju proizvoda različitim kukcima i grinjama. Najčešće se na kori sira pojavljuje sirna grinja ili pršica (Tyrophagus casei). Grinje na tvrdim sirevima moguće je suzbiti tijekom zrenja i skladištenja preparatima čija je djelatna tvar na osnovi prirodnog piretrina, i preparatom na osnovi sintetičkog piretrina. Ova dva preparata su odabrana prvenstveno zbog toga, jer su ekološki prihvatljivi i biodegradabilni i što ne ostavljaju rezidue u tretiranim proizvodima, što je vidljivo iz analitičkog izvješća ovlaštene ustanove.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb,
Zdravstveno veleučilište, Zagreb
Profili:
Margareta Vešligaj
(autor)