Pregled bibliografske jedinice broj: 699228
Provedba mjera dezinfekcije, dezinsekcije, deratizacije i drugih mjera prema HACCP načelima u mljekarskoj industriji
Provedba mjera dezinfekcije, dezinsekcije, deratizacije i drugih mjera prema HACCP načelima u mljekarskoj industriji // DDD radionica: Dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija u HACCP sustavu - mjesto, uloga i provedba- / Korunić d.o.o. (ur.).
Zagreb: Korunić, 2004. str. 107-110 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 699228 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Provedba mjera dezinfekcije, dezinsekcije, deratizacije i drugih mjera prema HACCP načelima u mljekarskoj industriji
(Implementation of measures Pest pest control and other measures according to HACCP principles in dairy industry)
Autori
Božica Vešligaj
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
DDD radionica: Dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija u HACCP sustavu - mjesto, uloga i provedba-
/ Korunić d.o.o. - Zagreb : Korunić, 2004, 107-110
Skup
DDD radionica
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 14.10.2004. - 15.10.2004
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
dezinfekcija; dezinsekcija; deratizacija; HACCP; prehrambena industrija
(dezinfection; fumigation; pest control; HACCP; food industry)
Sažetak
Govoreći o provedbi mjera dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije prema zahtjevima HACCP sustava, zapravo govorimo o zakonom obvezujućim aktivnostima i radnjama bez kojih prehrambena industrija ne može normalno funkcionirati. No, uz pretpostavku da i nema zakonskih propisa vezanih uz tu djelatnost, bez temeljitog pranja i čišćenja te bez dobro organizirane opće sanitacije, teško bismo mogli proizvesti zdravstveno ispravnu namirnicu, a to nam je, zapravo, osnovni cilj. U nastavu teksta, poštujući zaštitu poslovnih interesa i aktivnosti naše tvrtke, ukratko ćemo opisati postupke mjera dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije prema zahtjevima HACCP sustava tijekom tehnološkog procesa proizvodnje mlijeka. Mlijeko, kao visokovrijedna, a ujedno i vrlo osjetljiva namirnica, u tehnološkom procesu prerade prolazi termičku obradu. Termička obrada mlijeka je jedna od kritičnih točki prema HACCP načelima. Prerada mlijeka odvija se u potpuno zatvorenim uređajima (pasterizatori, sterilizatori, tankovi, mljekovodi). Za svaku pojedinu liniju postoje kontrolne točke. HACCP se provodi i prati od laktofriza do rashladne vitrine u trgovini.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Zdravstveno veleučilište, Zagreb