Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 699228

Provedba mjera dezinfekcije, dezinsekcije, deratizacije i drugih mjera prema HACCP načelima u mljekarskoj industriji


Božica Vešligaj
Provedba mjera dezinfekcije, dezinsekcije, deratizacije i drugih mjera prema HACCP načelima u mljekarskoj industriji // DDD radionica: Dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija u HACCP sustavu - mjesto, uloga i provedba- / Korunić d.o.o. (ur.).
Zagreb: Korunić, 2004. str. 107-110 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


CROSBI ID: 699228 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Provedba mjera dezinfekcije, dezinsekcije, deratizacije i drugih mjera prema HACCP načelima u mljekarskoj industriji
(Implementation of measures Pest pest control and other measures according to HACCP principles in dairy industry)

Autori
Božica Vešligaj

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
DDD radionica: Dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija u HACCP sustavu - mjesto, uloga i provedba- / Korunić d.o.o. - Zagreb : Korunić, 2004, 107-110

Skup
DDD radionica

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 14.10.2004. - 15.10.2004

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
dezinfekcija; dezinsekcija; deratizacija; HACCP; prehrambena industrija
(dezinfection; fumigation; pest control; HACCP; food industry)

Sažetak
Govoreći o provedbi mjera dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije prema zahtjevima HACCP sustava, zapravo govorimo o zakonom obvezujućim aktivnostima i radnjama bez kojih prehrambena industrija ne može normalno funkcionirati. No, uz pretpostavku da i nema zakonskih propisa vezanih uz tu djelatnost, bez temeljitog pranja i čišćenja te bez dobro organizirane opće sanitacije, teško bismo mogli proizvesti zdravstveno ispravnu namirnicu, a to nam je, zapravo, osnovni cilj. U nastavu teksta, poštujući zaštitu poslovnih interesa i aktivnosti naše tvrtke, ukratko ćemo opisati postupke mjera dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije prema zahtjevima HACCP sustava tijekom tehnološkog procesa proizvodnje mlijeka. Mlijeko, kao visokovrijedna, a ujedno i vrlo osjetljiva namirnica, u tehnološkom procesu prerade prolazi termičku obradu. Termička obrada mlijeka je jedna od kritičnih točki prema HACCP načelima. Prerada mlijeka odvija se u potpuno zatvorenim uređajima (pasterizatori, sterilizatori, tankovi, mljekovodi). Za svaku pojedinu liniju postoje kontrolne točke. HACCP se provodi i prati od laktofriza do rashladne vitrine u trgovini.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Zdravstveno veleučilište, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Božica Vešligaj
Provedba mjera dezinfekcije, dezinsekcije, deratizacije i drugih mjera prema HACCP načelima u mljekarskoj industriji // DDD radionica: Dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija u HACCP sustavu - mjesto, uloga i provedba- / Korunić d.o.o. (ur.).
Zagreb: Korunić, 2004. str. 107-110 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
Božica Vešligaj (2004) Provedba mjera dezinfekcije, dezinsekcije, deratizacije i drugih mjera prema HACCP načelima u mljekarskoj industriji. U: Korunić d.o.o. (ur.)DDD radionica: Dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija u HACCP sustavu - mjesto, uloga i provedba-.
@article{article, year = {2004}, pages = {107-110}, keywords = {dezinfekcija, dezinsekcija, deratizacija, HACCP, prehrambena industrija}, title = {Provedba mjera dezinfekcije, dezinsekcije, deratizacije i drugih mjera prema HACCP na\v{c}elima u mljekarskoj industriji}, keyword = {dezinfekcija, dezinsekcija, deratizacija, HACCP, prehrambena industrija}, publisher = {Koruni\'{c}}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, year = {2004}, pages = {107-110}, keywords = {dezinfection, fumigation, pest control, HACCP, food industry}, title = {implementation of measures Pest pest control and other measures according to HACCP principles in dairy industry}, keyword = {dezinfection, fumigation, pest control, HACCP, food industry}, publisher = {Koruni\'{c}}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font