Pregled bibliografske jedinice broj: 699191
Deratizacija u objektu za proizvodnju i skladištenje hrane životinjskog podrijetla
Deratizacija u objektu za proizvodnju i skladištenje hrane životinjskog podrijetla // DDD i ZUPP jučer, danas, sutra / Javorka Korunić (ur.).
Zagreb: Korunić, 2014. str. 211-218 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 699191 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Deratizacija u objektu za proizvodnju i skladištenje hrane životinjskog podrijetla
(Deratization in food production and food storage facility of animal source foods)
Autori
Vešligaj, Božica ; Đana Pahor
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
DDD i ZUPP jučer, danas, sutra
/ Javorka Korunić - Zagreb : Korunić, 2014, 211-218
ISBN
978-953-7247-24-9
Skup
26. znanstveno- stručno-edukativni seminar DDD i ZUPP 2014. - jučer, danas, sutra-
Mjesto i datum
Split, Hrvatska, 25.03.2014. - 28.03.2014
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
deratizacija; zatrovani mamci; prsteni(zone) deratizacije; proizvodnja; skladištenje hrane
(deratization; poison bait; deratization zones; food production; food storage)
Sažetak
Sažetak Postoji niz zakonskih propisa koji reguliraju obavezu obavljanja dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije u objektima proizvodnje i skladištenja hrane. U ovom radu bit će riječ o deratizaciji. Budući objekt spada pod veterinarski nadzor, deratizacija se obavlja prema Pravilniku o uvjetima i načinu obavljanja dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije u veterinarskoj djelatnosti (Narodne novine br. 139/10. ) Deratizacijom je obuhvaćen cijeli okoliš (dvorište) objekta, zona uz sam objekat i unutrašnjost objekta. Prema godišnjem planu DDD aktivnosti i tlocrtu cijele lokacije sa svim objektima , deratizacija se provodi u tri prstena, i to: 1. prsten uz unutrašnjost ograde oko objekta 2. prsten uz vanjske zidove objekta 3. prsten – postavljanje ljepljivih podloga u unutrašnjosti objekta (proizvodni i skladišni dio) Važnost ovakvog načina provođenja deratizacije je u tome da je naglasak na preventivi. Prva dva prstena rješavaju najveći dio glodavaca i time je njihova pojava u proizvodnom ili skladišnom dijelu sporadična. Za vanjsku deratizaciju (prvi i drugi prsten), koriste se zatrovani mamci raznih formi (pelete, rasuti mamac, parafinski mamac) postavljeni u limene deratizacijske kutije. Iznad kutija postavljene su plastificirane oznake sukladno Pravilniku (naziv i broj telefona ovlaštene kuće koja obavlja deratizaciju, naziv vrste zatrovanog mamka, datum postavljanja mamka, naziv antidota i broj dežurnog telefona u slučaju otrovanja). Na plastificiranim oznakama, na limenim kutijama i na tunelićima za ljepljive podloge upisani su i redni brojevi. Znači, zbog lakšeg praćenja i uočavanja problema, svako hranilište je numerirano. Sve to je vidljivo na tlocrtu objekta i na tlocrtima pojedinih prostora u objektu za proizvodnju i skladištenje hrane. Osim vanjske i unutrašnje deratizacije, kao preventiva, provodi se i deratizacija kanalizacijskog sustava. U kanalizacijska okna postavljaju se parafinski zatrovani mamci obješeni na žicu kako ih glodavci ne bi mogli odnijeti. Na tlocrtu dvorišta objekta postoje brojevima označena okna u kojima je stavljen mamak. Svako takvo pojedino okno ima bojom označen poklopac.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija