Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 699191

Deratizacija u objektu za proizvodnju i skladištenje hrane životinjskog podrijetla


Vešligaj, Božica; Đana Pahor
Deratizacija u objektu za proizvodnju i skladištenje hrane životinjskog podrijetla // DDD i ZUPP jučer, danas, sutra / Javorka Korunić (ur.).
Zagreb: Korunić, 2014. str. 211-218 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


CROSBI ID: 699191 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Deratizacija u objektu za proizvodnju i skladištenje hrane životinjskog podrijetla
(Deratization in food production and food storage facility of animal source foods)

Autori
Vešligaj, Božica ; Đana Pahor

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
DDD i ZUPP jučer, danas, sutra / Javorka Korunić - Zagreb : Korunić, 2014, 211-218

ISBN
978-953-7247-24-9

Skup
26. znanstveno- stručno-edukativni seminar DDD i ZUPP 2014. - jučer, danas, sutra-

Mjesto i datum
Split, Hrvatska, 25.03.2014. - 28.03.2014

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
deratizacija; zatrovani mamci; prsteni(zone) deratizacije; proizvodnja; skladištenje hrane
(deratization; poison bait; deratization zones; food production; food storage)

Sažetak
Sažetak Postoji niz zakonskih propisa koji reguliraju obavezu obavljanja dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije u objektima proizvodnje i skladištenja hrane. U ovom radu bit će riječ o deratizaciji. Budući objekt spada pod veterinarski nadzor, deratizacija se obavlja prema Pravilniku o uvjetima i načinu obavljanja dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije u veterinarskoj djelatnosti (Narodne novine br. 139/10. ) Deratizacijom je obuhvaćen cijeli okoliš (dvorište) objekta, zona uz sam objekat i unutrašnjost objekta. Prema godišnjem planu DDD aktivnosti i tlocrtu cijele lokacije sa svim objektima , deratizacija se provodi u tri prstena, i to: 1. prsten uz unutrašnjost ograde oko objekta 2. prsten uz vanjske zidove objekta 3. prsten – postavljanje ljepljivih podloga u unutrašnjosti objekta (proizvodni i skladišni dio) Važnost ovakvog načina provođenja deratizacije je u tome da je naglasak na preventivi. Prva dva prstena rješavaju najveći dio glodavaca i time je njihova pojava u proizvodnom ili skladišnom dijelu sporadična. Za vanjsku deratizaciju (prvi i drugi prsten), koriste se zatrovani mamci raznih formi (pelete, rasuti mamac, parafinski mamac) postavljeni u limene deratizacijske kutije. Iznad kutija postavljene su plastificirane oznake sukladno Pravilniku (naziv i broj telefona ovlaštene kuće koja obavlja deratizaciju, naziv vrste zatrovanog mamka, datum postavljanja mamka, naziv antidota i broj dežurnog telefona u slučaju otrovanja). Na plastificiranim oznakama, na limenim kutijama i na tunelićima za ljepljive podloge upisani su i redni brojevi. Znači, zbog lakšeg praćenja i uočavanja problema, svako hranilište je numerirano. Sve to je vidljivo na tlocrtu objekta i na tlocrtima pojedinih prostora u objektu za proizvodnju i skladištenje hrane. Osim vanjske i unutrašnje deratizacije, kao preventiva, provodi se i deratizacija kanalizacijskog sustava. U kanalizacijska okna postavljaju se parafinski zatrovani mamci obješeni na žicu kako ih glodavci ne bi mogli odnijeti. Na tlocrtu dvorišta objekta postoje brojevima označena okna u kojima je stavljen mamak. Svako takvo pojedino okno ima bojom označen poklopac.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Zdravstveno veleučilište, Zagreb

Profili:

Avatar Url Đana Pahor (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Vešligaj, Božica; Đana Pahor
Deratizacija u objektu za proizvodnju i skladištenje hrane životinjskog podrijetla // DDD i ZUPP jučer, danas, sutra / Javorka Korunić (ur.).
Zagreb: Korunić, 2014. str. 211-218 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
Vešligaj, B. & Đana Pahor (2014) Deratizacija u objektu za proizvodnju i skladištenje hrane životinjskog podrijetla. U: Javorka Korunić (ur.)DDD i ZUPP jučer, danas, sutra.
@article{article, author = {Ve\v{s}ligaj, Bo\v{z}ica}, year = {2014}, pages = {211-218}, keywords = {deratizacija, zatrovani mamci, prsteni(zone) deratizacije, proizvodnja, skladi\v{s}tenje hrane}, isbn = {978-953-7247-24-9}, title = {Deratizacija u objektu za proizvodnju i skladi\v{s}tenje hrane \v{z}ivotinjskog podrijetla}, keyword = {deratizacija, zatrovani mamci, prsteni(zone) deratizacije, proizvodnja, skladi\v{s}tenje hrane}, publisher = {Koruni\'{c}}, publisherplace = {Split, Hrvatska} }
@article{article, author = {Ve\v{s}ligaj, Bo\v{z}ica}, year = {2014}, pages = {211-218}, keywords = {deratization, poison bait, deratization zones, food production, food storage}, isbn = {978-953-7247-24-9}, title = {Deratization in food production and food storage facility of animal source foods}, keyword = {deratization, poison bait, deratization zones, food production, food storage}, publisher = {Koruni\'{c}}, publisherplace = {Split, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font