Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 699145

Ekološki otisak bačene hrane


Racz, Aleksandar; Ladiš, Ana Marija
Ekološki otisak bačene hrane // 13. Lošinjski dani bioetike
Mali Lošinj, Hrvatska, 2014. (predavanje, nije recenziran, sažetak, stručni)


CROSBI ID: 699145 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ekološki otisak bačene hrane
(Ecological Footprint of Food Wastage)

Autori
Racz, Aleksandar ; Ladiš, Ana Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
13. Lošinjski dani bioetike / - , 2014

Skup
13. Lošinjski dani bioetike

Mjesto i datum
Mali Lošinj, Hrvatska, 18.05.2014. - 21.05.2014

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
bačena hrana
(Food Wastage)

Sažetak
Ima nečeg jezovitog u bacanju hrane u kantu za smeće: između 30 i 50 posto ili 1, 2 do 2 milijarde tona proizvedene hrane nikad ne stigne do tanjura. Globalnu proizvodnju hrane moguće je raščlaniti u proizvodne gubitke, gubitke vezane uz potrošače i samu konzumaciju hrane. U svijetu u kojemu je 850 milijuna ljudi pothranjeno, globalno se po osobi proizvede približno 580 kg hrane. Od toga 140 kg gubi se u proizvodnom procesu, a 50 kg odbaci potrošač. Odbačena hrana uzrokuje 3, 3 GtCO2e. Prosječan ekološki utisak ugljika povezan s odbacivanjem hrane iznosi 500 kg ekvivalenata CO2 godišnje. Ekološki otisak tzv. "plave vode" vezan uz odbacivanje hrane iznosi 250km kubičnih. U svrhu proizvodnje odbačene hrane, godišnje se eksploatira 1, 4 milijarde hektara ili 28 posto obradive površine planeta. Nekonzumirana hrana doprinosi smanjenju biološke raznolikosti, kao posljedica promjena na prirodnim staništima, prekomjerne eksploatacije, zagađenja i klimatskih promjena. Zahvaljujući dijelom i neučinkovitosti proizvodnje hrane godišnje nestaje 9, 7 milijuna hektara šuma ; u ukupnoj godišnjoj deforestaciji, ona motivirana proizvodnjom hrane čini 74 posto. Papa Franjo s pravom ističe da je s moralnog stajališta "bacanje i rasipanje hrane isto što i krađa od onih koji su siromašni i gladni". S ekološkog stajališta, to je isto kao da krademo od naše djece.

Izvorni jezik
Ger

Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Zdravstveno veleučilište, Zagreb

Profili:

Avatar Url Aleksandar Racz (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Racz, Aleksandar; Ladiš, Ana Marija
Ekološki otisak bačene hrane // 13. Lošinjski dani bioetike
Mali Lošinj, Hrvatska, 2014. (predavanje, nije recenziran, sažetak, stručni)
Racz, A. & Ladiš, A. (2014) Ekološki otisak bačene hrane. U: 13. Lošinjski dani bioetike.
@article{article, author = {Racz, Aleksandar and Ladi\v{s}, Ana Marija}, year = {2014}, keywords = {ba\v{c}ena hrana}, title = {Ekolo\v{s}ki otisak ba\v{c}ene hrane}, keyword = {ba\v{c}ena hrana}, publisherplace = {Mali Lo\v{s}inj, Hrvatska} }
@article{article, author = {Racz, Aleksandar and Ladi\v{s}, Ana Marija}, year = {2014}, keywords = {Food Wastage}, title = {Ecological Footprint of Food Wastage}, keyword = {Food Wastage}, publisherplace = {Mali Lo\v{s}inj, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font