Pregled bibliografske jedinice broj: 698529
Metode izolacije DNA iz uzoraka ljudskih kostiju različite starosti
Metode izolacije DNA iz uzoraka ljudskih kostiju različite starosti, 2000., diplomski rad, Prirodoslovno-matemetički fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 698529 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Metode izolacije DNA iz uzoraka ljudskih kostiju različite starosti
(Methods of DNA extraction from human bone samples of different age)
Autori
Škaro, Vedrana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prirodoslovno-matemetički fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
22.05
Godina
2000
Stranica
63
Mentor
Anđelinović, Šimun
Neposredni voditelj
Bašić, Ivan
Ključne riječi
DNA; izolacija; ljudske kosti
(DNA; extraction; human bones)
Sažetak
S ciljem vrednovanja organske i anorganske izolacije DNA iz kostiju iz uzoraka svježih i starih kostiju, 3 i 5 godina, navedenim postupcima je izolirana DNA. Organska izolacija je provedena smjesom fenol/kloroform/izoamilni alkohol nakon čega je izolirana DNA koncentrirana na Centricon 100 mikrokoncentratoru. Anorganska izolacija je provedena zasićenim amonij-acetatom, a izolirana DNA je precipitirana hladnim apsolutnim alkoholom. Metodom spektrofotometrije određene je količina izolirane DNA. Semikvantitativna analiza je načinjena na gelu agaroze na kojem je provjerena i kvaliteta izolirane DNA. Uzorci DNA umnoženi su za nekoliko STR lokusa, a rezultati su provjereni na kapilarnoj elektroforezi. Uočena je prednost organske nad anorganskom metodom i za svježe i za stare kosti. Za svježe kosti bedrena kost se pokazala pogodnijom od rebrene kosti za izolaciju DNA, i organskom i anorganskom metodom. Za izolaciju DNA organskom metodom iz starih kostiju, zub je pogodniji od bedrene kosti, a pri anorganskoj izolaciji je bilo obrnuto. Zbog iznimne važnosti analize DNA u svrhu identifikacije kako živih, tako i umrlih osoba, organska metoda izolacije DNA iz kostiju, osobito bedrenih kostiju i zubiju, se nastoji i dalje usavršavati kakao bi se povećala količina i kvalitete tako dobivene DNA, a time i vjerodostojnost njezine analize.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb